Interview met oud-cursist Binnenhuisarchitectuur

‘Ik vergat vaak de tijd, zo leuk vond ik het’
Interview met oud-cursist

Ellen de Graaf heeft onlangs de avondopleiding Binnenhuisarchitectuur bij IPD afgerond. Zij heeft deze opleiding als erg prettig ervaren. Examenbureau CreatiefNivo interviewde haar recentelijk over het examen, haar werk en de opleiding (lees het interview). Als aanvulling op dit interview, vroegen wij naar de ervaringen van Ellen met IPD en de lessen.

Waarom heb je gekozen voor IPD?
Ik heb zoveel mogelijk opleidingen naast elkaar gezet en gekeken naar de locatie en kosten. En ik ben naar een proefles geweest, waar ik erg enthousiast over was. De docent was heel inspirerend en ik vond het erg leuk om een oefentekening te maken.

Wat vond je van de lessen?
Het leek me zwaar om na een werkdag nog een avond les te volgen. Maar dat pakte in de praktijk anders uit. Als ik er eenmaal was, dan vond ik het heel leuk en vloog de tijd voorbij. Doordat we veel huiswerk hadden was de combinatie met mijn werk best wel pittig. Maar als ik met de opdrachten bezig was dan vond ik het altijd heel leuk om te doen en vergat ik vaak de tijd. De structuur van de lessen vond ik fijn. We gaven feedback op elkaars werk, kregen theoretische toelichting van de docent, gaven presentaties over architecten aan elkaar en deden tekenoefeningen ter plekke. Een prettige gevarieerde avond.

Wat wil je gaan doen met de combinatie Binnenhuisarchitectuur en je huidige werk?
Daar ben ik nog hard over na aan het denken. Als gezinstherapeut ben ik bezig met de sfeer in een gezin en als binnenhuisdesigner ben ik bezig met de sfeer in een huis. Ik kan me zo voorstellen dat deze twee zaken wel te combineren zijn. Ze hebben sowieso invloed op elkaar. Als binnenhuisdesigner is het erg belangrijk dat je een goed contact en een goede communicatie met de klant hebt en oog hebt voor diens persoonlijke omstandigheden en wensen. Gezien mijn werkachtergrond zou dat geen probleem mogen zijn. Ik denk nog verder na over de combinatie en ben er zelf ook benieuwd naar hoe dit uit zal pakken.

Wat vond je van de docent?
Ik vond de docent heel prettig en ik heb veel van haar geleerd. Ze was enthousiast en soms wat chaotisch, maar daar had ik geen last van. Ik vind het fijn om dingen zelf uit te zoeken, ik hoef niet alles op een presenteerblaadje aangeboden te krijgen. Ze bereidde ons goed voor op het examen door ons veel te laten oefenen met het presenteren van onze plannen.

Hoe was het contact met medecursisten?
Erg prettig. Leuk dat het allemaal mensen met heel verschillende achtergronden waren. Er was altijd veel belangstelling voor elkaar. Zowel op het persoonlijke vlak als rondom de opdrachten die we moesten maken. Er werd op een prettige manier feedback aan elkaar gegeven waar je ook echt verder door kwam. Het was wel merkbaar dat de opleiding naast een baan voor iedereen behoorlijk pittig was.

Wat is je het meest bijgebleven?
Dat ik geleerd heb om meer out-of-the-box te denken. Dus om spannende dingen te verzinnen bij het inrichten en niet binnen de gebaande paden te blijven. Je blijft snel hangen bij je persoonlijke stijl en voorkeur voor kleuren en materialen. Eigenlijk heb ik dus geleerd om een beetje uit mijn comfortzone te stappen. Het was ook leuk om vanuit concepten te leren denken en van daaruit je werk vorm te geven.

Wat wil je nog bereiken?
Ik heb geen flauw idee, maar dat vind ik ook niet erg. Mijn zoon is nu bezig om een website voor me te maken en ik zie wel wat er van komt. Als er niks uitkomt, heb ik ieder geval een hele leuke opleiding gevolgd. Als er werk uit voortkomt, ga ik kijken hoe ik dat kan combineren met mijn huidige baan. Het liefst zou ik gedeeltelijk als gezinstherapeut en gedeeltelijk als binnenhuisdesigner werken.

Heb je nog tips voor andere cursisten?
Ik zie soms dat mensen zo hard gaan werken dat ze het plezier in de opleiding verliezen of er te zwaar aan gaan tillen. Als je een opleiding volgt in iets wat je echt leuk vindt en je weet er lol in te houden, dan kom je er denk ik vanzelf wel. De opleidingstijd is tijdrovend maar zeker geen tijdverspilling.

Terug naar boven