Interview met oud-cursist Tuinarchitectuur

‘Je moet feeling hebben met werken in de aarde’

Dicky de Vos (geb. 1951) is klinisch psycholoog en tuinontwerper. Ze volgde zes jaar geleden de opleiding Tuinarchitectuur bij IPD. Ze heeft voor de tweede keer een tuin ontworpen en gerealiseerd voor het Appeltern Tuinenfestival dat deze zaterdag (4 juni) wordt geopend. Ik sprak Dicky voor een interview.

Je bent oud-cursist van IPD en je hebt samen met Jan Kees van Elsacker (docent bij IPD) een festivaltuin gerealiseerd voor Appeltern. Kun je iets meer vertellen over dit project?
Dit is het tweede project. Het eerste project was bij het Tuinenfestival Appeltern twee jaar geleden. Het thema van de ontwerpwedstrijd was toen ‘Dromen van Holland’. Toen heb ik de tuin ‘de Tulp’ ontworpen. Nu is ‘de Tulp’ omgevormd tot een totaal andere tuin; namelijk ‘ Le Jardin Rouge’. Dit is een tuin die rood, roze en wit is qua bloemen. Een tuin waar veel geurende bloemen zoals onder andere rozen in staan. Kleur, geur en smaak, want er staan ook eetbare planten in, zijn belangrijk in deze tuin. Het thema van het Appeltern Tuinfestival is dit jaar ‘Tuin der lusten’. ‘Le Jardin Rouge’ is een lusttuin voor het oog, de neus en de mond geworden, namelijk ruiken, zien en proeven. Dat was de inspiratie voor dit tuinontwerp. Daarnaast waren de middeleeuwse lusthoftuinen een grote inspiratiebron voor mij. De middeleeuwse lusthoftuin werd aangelegd bij kloosters en paleizen als ruimte om zich in te kunnen ontspannen. Albertus Magnus (1193-1280) beschreef de lusthoftuin als een tuin die niet alleen nuttig was, maar ook ter ontspanning diende.

Hoe was de samenwerking met Jan Kees?
Tijdens het project tuinproject ‘de Tulp’ heb ik al eerder met hem samengewerkt. Ik ken Jan Kees nu ruim zes jaar. Zes jaar geleden ben ik begonnen bij IPD Opleidingen en het is ontzettend leuk om met hem te werken. In het begin was het eigenlijk nog meer een docent-leerling relatie en we zijn nu meer twee tuin-maatjes die samen aan het werk zijn. De tuinontwerpen zijn van mijn hand en Jan Kees heeft geholpen bij het aanleggen en het realiseren van de tuinen. Hij geeft zeer deskundige adviezen. Daarnaast helpt hij nu ook nog steeds mee om de tuin te onderhouden.

Waarom ben je de opleiding Tuinarchitectuur van IPD gaan volgen?
Ik wilde ooit nog iets anders gaan doen dan mijn huidige beroep en met succes. Ik ben de opleiding gestart als omscholing. Mijn beroep is deels nog steeds klinisch psycholoog.

Heb je nog tips voor mensen die ook Tuinarchitectuur willen gaan studeren?
Het belangrijkste als je Tuinarchitectuur gaat studeren, is dat je feeling hebt met tuinieren en dat je zelf ook ervaring hebt met het aanleggen van tuinen, dus spitten, plantjes zetten, zaaien en onderhoud doen, zoals snoeien en knippen. Je moet echt ook feeling hebben met de basis, want het ontwerpen is één aspect, waarbij je dus een mooie tekening maakt, maar die tekening omzetten in een daadwerkelijke tuin. Dat is het moeilijkste, omdat je altijd weer tegen dingen aanloopt. Dat is mij bij ‘de Tulp’ gebeurd en ook bij ‘Le Jardin Rouge’. Ik had daar bijvoorbeeld twee Wisteria alba bedacht en uiteindelijk bleek dat geen goede keuze, dus dat hebben we veranderd. Ook bleek de plek van de Prunus nigra niet de juiste te zijn en dat konden we ter plekke aanpassen. Kortom, je doet ook het hovenierswerk en dan pas kan je echt een mooie tuin maken als tuinontwerper. Het hovenierswerk is natuurlijk niet iets wat direct in de opleiding zit, maar het is een erg belangrijk aspect van een tuinontwerp. Van huis uit ben ik opgegroeid met tuinieren, mede daardoor ontstond mijn liefde voor tuinen. Het was niet zomaar van ‘ik ga tuinontwerper worden’. Dat kan dus ook niet. Je kunt ontwerpen leuk vinden, maar je zal ook echt wat met het maken en het werken in tuinen moeten hebben.

Je hebt ook een eigen ontwerpbureau, kun je daar iets meer over vertellen?
LesLandes is de naam van mijn ontwerpbureau. Het is genoemd naar het departement in het Zuidwesten van Frankrijk. Het meeste werk doe ik in Frankrijk, waar ik ook deels woon. In Frankrijk is de tuinoppervlakte meestal wat groter dan een voortuin of achtertuin hier in Nederland. Ik ontwerp landschapstuinen, ik help mensen en geef ze adviezen over beplantingsplannen of over hoe ze problemen kunnen oplossen. Het ontwerpen van tuinen, zoals voor Appeltern, doe ik meer in Frankrijk dan in Nederland.

Dicky’s tuin ‘Le Jardin Rouge’ is te zien op het Appeltern Tuinfestival dat zaterdag 4 juni om 11.00 uur officieel wordt geopend. Voor meer informatie, kijk op de website van Appeltern.

Terug naar boven