Interview met docent Martin Schuurman

‘Anderen lezen teksten, ik lees de cijfers’
Interview met Martin Schuurman

Op een woensdagochtend spreek ik op de leslocatie van IPD in Utrecht met Martin Schuurman, docent BKB, BKC en PDB. Onlangs heeft hij twee cursisten benaderd om stage te komen lopen bij zijn administratiekantoor. Cursisten Desirée Talen (oud-cursist PDB) en Wendy Hermans (oud-cursist BKB+BKC) kregen zo allebei de kans om werkervaring op te doen in de administratie, waar ze op dat moment beide nog niet bekend in zijn. Inmiddels heeft Desirée een parttime baan gekregen bij het kantoor van Martin.

Ervaringen met lesgeven
Wanneer ik Martin vraag naar zijn ervaringen met lesgeven bij IPD, begint hij enthousiast te vertellen: ‘Ik ben 2 jaar geleden gestart als docent en ik vind het erg leuk. In het begin was alles nieuw en was ik nog een beetje onwetend in hoe je les moet geven, maar ik geloof dat ik mijn weg daar aardig in gevonden heb. Ik krijg dat ook terug van leerlingen, ze zijn enthousiast over de manier van lesgeven. Ik probeer naast het boek ook vanuit de praktijk wat toe te voegen. Dat wordt bijzonder op prijs gesteld.’
Over de cursisten is Martin al net zo positief. Hij vindt het leuk dat ze met verschillende redenen de opleiding kiezen. Sommigen willen echt een baan in de administratie, anderen zijn benieuwd of het vak iets voor hen is en weer anderen zitten al in het bedrijfsleven en willen weten hoe het precies zit. ‘Er is ook een grote verscheidenheid onder de cursisten: van 20 tot 65, man, vrouw, het is echt heel divers.’

Eigen administratiekantoor
Martin heeft sinds 2 jaar een eigen administratiekantoor. ‘Ik heb een eigen administratiekantoor in Nijkerk, Cijfermeester. Dat is een landelijk werkende organisatie, ik ben franchisenemer. Ik ben daar in 2014 mee gestart en het is behoorlijk aan het groeien. Wat ik op kantoor zie, kan ik ook heel mooi aan mijn leerlingen vertellen, zo kan ik de les verrijken met voorbeelden.’

Over de stage van Wendy en Desirée
Tijdens de lessen heeft Martin goed gekeken naar het profiel van zijn cursisten en zo heeft hij de twee dames benaderd. ‘Wendy en Desiree zaten niet in de sector, zijn beide rond de 40 en dan is het heel moeilijk om zonder ervaring toch bij een administratieve functie terecht te komen. Doordat Wendy en Desiree mij opvielen in de klas, dacht ik: als ze het willen, kunnen ze me bij mij stage lopen om te voelen hoe het is als je echt in het administratieve vak zit.’
Martin is positief over de inzet van Wendy en Desiree. ‘Het is vooral in het begin nog even aansturen, omdat ik veel moet overdragen. Naarmate ze meer ervaring krijgen, gaat het gemakkelijker.’
Desirée heeft inmiddels een betaalde baan bij het kantoor van Martin. ‘Desirée heeft geluk gehad. Ik had iemand een dag in de week in dienst en die heeft haar baan opgezegd. Dus toen heb ik Desirée die baan aangeboden. Ik krijg het ook steeds drukker op kantoor, dus ze zit echt in een groeibaan. Naarmate mijn kantoor groeit, zal haar baan ook toenemen.’
Wendy loopt nog stage bij Martin en hij is ook tevreden over haar. ‘Wendy is iemand die heel slim is en die een goede administrateur kan worden, maar de praktijkervaring mist. Zulke mensen moet je een kans geven. Ze kan dit op haar cv schrijven, dat ze ervaring heeft in de administratie. Dat vind ik het belangrijkst.’

Een goede boekhouder…
Martin heeft een duidelijk beeld van wat een goede boekhouder in huis moet hebben. ‘Je moet allereerst nauwkeurig zijn. En je moet inzicht hebben in cijfers en begrijpen hoe je de theorie in de praktijk toepast. Ik vind het ook belangrijk dat mensen creatief zijn.’ Verder hecht Martin waarde aan goede communicatie. ‘Hierin wil ik me als administratiekantoor onderscheiden van andere kantoren, want communicatie met klanten vind ik ongelofelijk belangrijk. Klanten moeten vrij zijn om te bellen en keurig te woord gestaan worden. Deze regels hanteer ik voor mezelf en die verwacht ik ook van mijn medewerkers.’
Communicatie heeft Martin dus hoog in het vaandel staan en hij kan zich dan ook vinden in de trainingen die IPD aanbiedt op dit gebied: ‘Ik vind dat IPD echt goed werk doet door trainingen aan te bieden op gebied van communicatie, bijvoorbeeld hoe je een pitch maakt. Dat vind ik zeker voor administrateurs van groot belang.’

Veelzijdig in financiën
Martin heeft een brede achtergrond, maar heeft altijd wel iets met financiën gedaan. ‘Ik ben zelf gestart met PDB, ongeveer 30 jaar geleden. Dat vond ik heel moeilijk. Ik ben een paar keer gezakt, maar ik ben doorgegaan. Na PDB heb ik MBA en SPD gedaan, dat ging heel snel. Toen was ik ineens doorgebroken, ik snapte het.’
Na deze opleidingen heeft Martin verschillende banen gehad die goed aansloten. Hij heeft ook een switch gemaakt. ‘Ik was commercieel medewerker en ben geswitcht naar administratie. Je moet de kans krijgen van het bedrijfsleven om die switch te maken. Ik was toen nog vrij jong en via mijn vader ben ik in het vak terecht te komen. Zo kon ik tijdelijk een baan krijgen en toen had ik wel ervaring. Daarna ben ik direct doorgestoten naar het bedrijfsleven. Ik heb in accountantskantoren gewerkt, als controller bij een zorginstelling en een woningcorporatie.’
Martin heeft ook nog in de politiek gezeten. ‘Ik ben lid geweest van de provinciale staten in Gelderland en gevraagd om wethouder Financiën te worden. Het was een uitdaging, omdat de gemeente financieel wat zwak stond. Dit heb ik 4 jaar gedaan en toen ben ik mijn eigen kantoor gestart.’

Liefde voor het vak
Wanneer ik vraag wat Martin zo leuk vindt aan financiën, hoeft hij niet lang na te denken: ‘Ik ben een cijferman. Ik heb ooit gezegd: ik droom in cijfers. Anderen lezen teksten, ik lees de cijfers. Er zijn maar weinig mensen die dat kunnen. Als ik cijfers zie, zie ik of het klopt of niet. Anderen lezen de cijfers niet en die nemen dat aan voor waar.’
Martin heeft echt liefde voor zijn vak. Met glimmende ogen vertelt hij over het belang van cijfers. ‘Cijfers zeggen zoveel, ze vormen het hart van een bedrijf. Als de cijfers niet kloppen, weet je totaal niet waar je mee bezig bent. Een goede administrateur zit dus op een belangrijke positie. Jij ziet als eerste welke kant het bedrijf uitgaat en je bent ook adviseur. Zo wordt je bijna onmisbaar voor een bedrijf, dat moet je proberen te worden.’

Ervaringen Desirée en Wendy
Ik heb Desirée en Wendy ook nog om een korte reactie gevraagd. Ze zijn allebei blij dat ze deze kans hebben gekregen.
Desirée: ‘Ik kreeg via de opleiding PDB, via mijn docent, een stage aangeboden bij zijn administratiekantoor. Dit kwam mij erg goed uit, want ik ben geswitched van beroep en wilde graag ervaring opdoen. Mijn doel was om zo veel mogelijk kennis in een zo’n kort mogelijke tijd opdoen. Er was een kans voor mij om na de stage te blijven voor een paar uur per week. Het werk dat ik doe op het kantoor is vrij breed. Ik voer nu verschillende administraties in. Ik leer iedere dag en Martin begeleidt me hier goed bij.’
Over de opleiding: ‘De opleiding PDB is mij goed bevallen, mijn ervaringen met IPD zijn positief. Wat ik vooral fijn vind, is dat ze zo goed bereikbaar zijn. Ik ga nu ook MBA doen bij IPD. Wat ik erg goed vond tijdens de opleiding, was dat de docent mijn aandacht wist te trekken. Voor de toekomst hoop ik of een baan bij het kantoor van Martin of een eigen boekhoudkantoor.’
Wendy: ‘Ik had les van Martin bij IPD en toen vroeg hij mij voor een stage. Het is leuk, je leert veel en je kunt goed snuffelen. Deze ervaring helpt mij zeker om mijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. De opleiding van IPD vond ik goed, deze sloot goed aan op het examen.’

Terug naar boven