Oud-cursist nu makelaar op Curacao

‘Een goede online aanwezigheid is tegenwoordig heel belangrijk’
Interview met oud-cursist Harry van Sambeeck

Harry van Sambeeck, oud-cursist Makelaardij bij IPD, verhuist in de zomer van 2015 met zijn gezin permanent naar Curaçao. Hij wil daar als makelaar aan de slag gaan. Hij besluit zich te richten op exclusieve huizen om het onderscheid te maken als makelaar. Daarnaast geeft hij samen met zijn vrouw een online woon & lifestyle magazine uit. Hoe pakt hij dit aan en hoe gaat het nu? En hoe kijkt hij terug op zijn opleiding bij IPD? Hierover spreek ik met Harry.

Je hebt bij IPD een opleiding tot makelaar gedaan. Waarom heb je destijds gekozen voor deze opleiding?
Ik heb een bouwkundige achtergrond, in het verleden heb ik HTS gedaan. De laatste vijftien jaar heb ik een eigen bedrijf in e-learning gehad. Maar ik heb altijd wel iets met gebouwen gehad, dus de makelaardij trok mij wel. Ik wilde graag de opleiding snel afronden en toen kwam ik bij de intensieve opleiding van IPD terecht. IPD is in mijn ogen een grote speler op het gebied van Makelaardij, ook omdat ze meerdere locaties hebben.

Wat zijn je ervaringen met IPD?
De groep met cursisten was gevarieerd, de jongste was 17 en de oudste 55. Het was erg gezellig. Ik vond de lessen interessant, vooral recht. Bouwkunde was natuurlijk niet nieuw voor mij.  Wat ik fijn vond, was de flexibiliteit van IPD. Ik kon zelf kiezen wanneer ik een module volgde en op welke locatie. Zo heb ik sommige modules in Rotterdam gevolgd en andere in Maastricht. Ik ben voor elke module in één keer geslaagd.

Wat ben je na de opleiding gaan doen?
Vorig jaar augustus ben ik met mijn gezin naar Curaçao verhuisd. We hadden er al eerder tijdelijk gewoond en dat was goed bevallen. We hebben op Curaçao een gratis online woon & lifestyle magazine opgericht: LaVida Curaçao. Het is niet alleen leuk om te lezen, maar vooral een platform voor de exclusieve huizen die ik verkoop. Geen enkele makelaar op Curaçao heeft een eigen magazine, dus dat is een concurrentievoordeel. Mijn vrouw is tekstschrijver en houdt zich vooral bezig met het maken van het magazine. Ik doe meer de commerciële zaken en ben natuurlijk met de makelaardij bezig. Daarin is tegenwoordig een goede online aanwezigheid en vindbaarheid heel belangrijk. Social media speelt hier een belangrijke rol bij.

Je hebt op Curaçao Caresto Top Houses opgezet. Kun je meer vertellen over de oprichting en hoe het nu gaat?
Het leek mij slim om te gaan samenwerken met een gevestigde makelaar, omdat er wel 70 makelaars op Curaçao zijn, waarvan veel voor zichzelf werken. Omdat ik me op exclusieve huizen wilde gaan richten, ben ik op zoek gegaan naar een makelaarskantoor dat zelf nog niets met exclusieve huizen deed. Uiteindelijk heb ik me verbonden aan Caresto Real Estate en heb daarbinnen mijn eigen merk: Caresto Top Houses. Veel klanten komen uit Nederland, zij willen hier gaan wonen of zijn op zoek naar een tweede huis. Via het online magazine proberen we onze potentiële kopers te bereiken. Doordat het magazine online is, heb je geen kosten voor drukwerk en distributie. In combinatie met het zelf maken van de content zijn dus de totaalkosten beperkt en hebben we een hele mooie marketingtool voor de makelaardij.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd bij IPD?
Waar ik het meest aan heb gehad, zijn de juridische vakken, alles wat met recht te maken heeft. Zo kwam ik meer te weten over regelgeving: wat mag wel en wat niet rond het kopen van een huis? Ook vond ik het interessant om meer te leren over taxatie.

Wat vindt je het leukst aan je werk?
Wat ik zo leuk vind, is de afwisseling van het vak. Je hebt contact met verschillende mensen en moet telkens zoeken naar manieren hoe je het beste met deze mensen om kan gaan.

Wat zou je andere cursisten aanraden die een eigen bedrijf willen starten? En heb je tips voor mensen die ook iets in het buitenland willen opstarten?
Belangrijk is om ervaring op te doen na de opleiding, zeker als je helemaal alleen begint. Als je voor jezelf begint, zorg dan voor een financiële buffer, want het duurt vaak langer dan verwacht voordat je er een voldoende inkomen uit kunt halen. Mensen die naar het buitenland willen om een bedrijf op te starten, zou ik aanraden niet zomaar naar het land te gaan. Ik kende Curaçao al goed en had me dus ook al verdiept in het land. Het is verstandig om eerst naar een land toe te gaan om kennis op te doen en om te kijken hoe het daar werkt. Verdiepen is belangrijk.

Waarom zou volgens jou iemand Makelaardij moeten gaan doen?
Het is een leuk vak, heel veelzijdig en breed. Als je iets met huizen en mensen wilt gaan doen, is het echt een aanrader.