Blijf in beweging! – 4 tips om jezelf te blijven ontwikkelen

‘Leren is niet een voorbereiding op het leven, maar het leven zelf’ – John Dewey (Amerikaans filosoof 1859-1952)

Om vooruit te komen in het leven, is het essentieel om jezelf te blijven ontwikkelen. Je bent namelijk nooit uitgeleerd. Voor werkgevers ben je vaak ook interessanter als je beschikt over specifieke kennis en vaardigheden. Wat kun je doen om jezelf te blijven ontwikkelen, ook tijdens je baan?

 

 • Volg cursussen, trainingen en opleidingen
  Zoek een cursus die je aanspreekt. Vaak is een werkgever bereid om te investeren in de ontwikkeling van werknemers, zolang de cursus betrekking heeft op de functie of als er veranderingen in het vakgebied gaande zijn. Als je bijvoorbeeld werkt in de administratie en je wilt graag verder komen, denk dan eens aan Praktijkdiploma Boekhouden (PDB). Als je liever een training volgt om je communicatieve vaardigheden te ontwikkelen, bekijk dan het aanbod van verschillende opleiders op dat gebied. Vergelijk de verschillende opleiders en bedenk wat voor jou belangrijk is.
 • Lees relevante boeken en artikelen
  Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in jouw vakgebied. Ga naar de bibliotheek en lees boeken die voor jou interessant zijn. Abonneer je op een vakblad, lees (online) artikelen en volg bedrijven via social media. Vraag ook leestips aan mensen in je netwerk.
 • Regel een stage of meeloopdag
  Werkervaring opdoen via een stage is een goede manier om een beeld te krijgen van de verschillende werkzaamheden die bij een bepaalde baan horen. Je ontdekt hierdoor vaak ook of het werk echt bij je past. Zoek ook eens uit of je ergens een dagje kunt meelopen, zo kun je alvast rondsnuffelen.
 • Zoek persoonlijke begeleiding
  Kom in contact met een (loopbaan)coach. Reflecteer, evalueer en bespreek je kwaliteiten en je valkuilen. Wat vind je belangrijk in werk? Wat zou je het liefst doen? Hoe bereik je je doelen? Door hierover met een buitenstaander te praten, kom je eerder tot inzichten en acties dan wanneer je hier in je eentje over aan het peinzen bent.
Terug naar boven