9 tips om een stukje wijzer te worden

Alles wat je doet, kan een leermoment zijn. Leren doe je niet alleen tijdens een opleiding of cursus. Kijk met aandacht naar de dingen die op je af komen en de dingen die je doet, daar steek je altijd iets van op.

Ik heb 9 tips voor je, ze maken me (bijna) iedere dag een stukje wijzer:

1. Meld je aan voor digitale nieuwsbrieven en blogs

Je kunt nieuws in je inbox beschouwen als spam. Je kunt het ook zien als een manier om bij te blijven en weer iets te leren. Scheid het kaf van het koren en laat oninteressant nieuws aan je voorbij gaan. Maar besteed wél een minuutje extra aan het interessante nieuws in je mailbox.

2. Bezoek een borrel of netwerkbijeenkomst

Ik moet me altijd even over een drempel heen zetten als ik naar een borrel ga. Maar ik kom er altijd met heel veel energie weer vandaan. Het voordeel van een netwerkbijeenkomst is dat je jezelf weer even op scherp zet: wat vertel ik over mezelf, hoe wil ik overkomen? Ik krijg er ook altijd nieuwe ideeën en maak minstens één nieuwe vervolgafspraak. Zoek naar netwerkclubjes op je werk of bij je opleiding (IPD organiseert ook bijeenkomsten – bekijk de website).

3. Leef je in, lees een boek…

Leg een boek op je nachtkastje en lees iedere avond een paar bladzijden. Het kan een boek zijn over je vakgebied, maar een roman is ook uitstekend! Mensen die veel romans lezen, weten meer en kunnen zich beter inleven in dagelijkse situaties. Lezen zet je even aan het denken. Nog een voordeel: zes minuten lezen kan je stressniveau met een derde verlagen.

4. … of kijk een documentaire

Je bent niet zo’n lezer? Er is niks mis met een dagelijkse portie series kijken, wie doet dat niet :-)? Maar als je dan toch op Netflix zit… Zap een keer naar een documentaire, over bergbeklimmers in de Andes of het leven in de diepe oceaan. Verfrissend! (En daarna weer snel naar de volgende aflevering van Suits).

5. Vorm een intervisieclub

Intervisie is één van de meest waardevolle leervormen. Met een aantal vakgenoten (of mensen met wie je op een andere manier een band hebt) bespreek je een case of probleem van één groepslid. Gebruik daar een beproefde methode voor, dat werkt het best. De rest van de groep luistert, stelt vragen en draagt oplossingen aan. Het is intensief, soms confronterend, gezellig en vooral heel leerzaam. Oók voor degene die luistert! Op internet staan tal van intervisiemethodieken, gewoon even Googelen.

6. Surf op YouTube

Er zijn mensen die speciale YouTube-avondjes organiseren om met elkaar het leukste van het internet te bekijken. Voor de lol, want er valt een hoop te lachen op de bekende filmpjeswebsite. Ken je ook de serieuze kant van YouTube? Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een instructiefilmpje over. Simpele dingen, maar ook de ingewikkelde instructies en allerlei sporten! Er zijn veel professionele vloggers die leven van hun onlinevideo’s.

7. Denk drie jaar vooruit

Mensen die vooruit denken, komen verder. Probeer je in te beelden waar je over drie jaar staat. Wat lijkt je leuk? Wat wil je zeker nog een keer doen in je leven? Welk probleem waar je nu mee zit, zou je opgelost willen zien? Alleen al het nadenken en verbeelden helpen je. Je kunt je gedachten ook in een boekje bijhouden. Het hoeft allemaal niet veel tijd te kosten en je hebt niet meteen een antwoord. Maar het zet je gegarandeerd op nieuwe gedachten en geeft nieuwe inzichten.

8. Volg het nieuws

Nieuws ligt voor het oprapen, leer ervan! Vreemd tip? Helemaal niet! Steeds meer mensen houden het nieuws niet meer bij of sluiten zich er zelfs helemaal voor af. In de vakanties doe ik dat ook, maar in werktijd is het toch wel handig om een beetje bij te blijven. De radio (als ik in de auto zit) en internet zijn mijn favoriete media. Je mag trouwens best kritisch zijn op de media: niet ieder nieuwsbericht is bedoeld om nieuws te brengen.

9. Stel jezelf eens een andere vraag

Wie help ik vandaag? Wat voor nieuwe dingen wil ik vandaag leren? Hoeveel collega’s ga ik vandaag minstens spreken? We zijn niet gewend om onszelf uit te dagen, uit ons normale patroon te breken. Onszelf uitdagen vinden we raar, het kost moeite, het is nogal zweverig… nu ja, misschien is dat zo. Of vraag jezelf af… waarom zou ik niet? Kan het kwaad?

Ik zou nog wel even verder kunnen gaan. Je ziet het, er zijn veel manieren om iets te leren. Je kunt het dagelijks doen, meestal zonder veel inspanning. Door een andere manieren van kijken en denken, houd je jezelf scherp!