‘Contact met mensen en me verplaatsen in hun situatie’

Wie weleens naar IPD belt, heeft haar vast wel een keer gesproken: Lidija Malek. Wat maakt haar werk zo leuk? Waar kun je haar ’s nachts voor wakker maken?

Wat is precies je functie bij IPD?
Ik werk als studieadviseur. En dat kan heel gevarieerd zijn. Ik onderhoud vooral contacten met geïnteresseerden in onze opleidingen, bestaande cursisten, oud-cursisten en docenten.

Hoe ben je bij IPD terechtgekomen?
Ik heb heel lang in de bank- en verzekeringswereld gezeten. In die tijd heb ik zelf ook opleidingen gevolgd in de avonduren. IPD kwam toevallig op mijn pad en de organisatie sprak me erg aan, omdat ik weet wat het inhoudt om een fulltime job te hebben en daarnaast te studeren. Dus ik dacht: het heeft een reden dat het op mijn pad is gekomen, vandaar dat ik gereageerd heb op een vacature en aangenomen ben.

Wat vind je het leukst aan je werk?
Het contact met cursisten. Het geeft veel voldoening als je mensen ingeschreven hebt en dat je tijdens het opleidingstraject contact onderhoudt, totdat ze de opleiding hebben afgerond en ergens aan de slag gaan. Ook zijn er veel verschillende soorten cursisten, op het ene moment zit je helemaal in het makelaarswezen en het andere moment in de binnenhuisarchitectuur. Dat maakt het werk interessant. Contact met mensen vind ik sowieso fijn. Ik zou niet ergens kunnen werken waar ik geen contact heb met mensen, want ik ben echt een mensenmens.

Voordat Lidija bij IPD werkte
Ik heb HEAO gedaan. Vervolgens liep ik stage bij een bank op de afdeling Verzekeringen en daar werd ik helemaal lyrisch van. Daar ben ik in doorgegaan en ik ben van commerciële binnendienst naar buitendienst gegaan. Eerst midden- en kleinbedrijf en vervolgens internationale bedrijven. Op een gegeven moment kwam ik in een spagaat terecht door de werktijden en de zorg voor mijn kinderen. Ik heb toen gas teruggenomen en ben geleidelijk weer begonnen met werken.

Over studieadviesgesprekken
We bieden telefonische studieadviesgesprekken aan als mensen niet in de gelegenheid zijn om naar Utrecht te komen voor de proefles. Tijdens de proefles is het fijn om daadwerkelijk mensen te ontmoeten, zo krijg ik een stukje informatie van de situatie waarin ze zitten en kan ik me in iemand verplaatsen. Dat zijn leuke aspecten van het werk.

Wat Lidija cursisten wil meegeven…
Wat ik over het algemeen altijd zeg, is dat als cursisten ergens tegenaan lopen tijdens de opleiding, ze dan zeker contact met ons kunnen opnemen. We zijn goed bereikbaar tijdens kantooruren en ook tijdens schoolvakanties. Het is fijn om dingen te bespreken op het moment dat iemand ergens mee zit en niet naderhand. Sommige mensen ervaren nog een drempel om te bellen, omdat er al een klas is en een docent waar ze contact mee hebben. Maar wij zijn er echt voor cursisten.

Wat maakt IPD onderscheidend?
Ik denk dat wij onderscheidend zijn omdat we door heel Nederland lesgeven, maar wel een kleine en flexibele organisatie zijn. Mensen zijn geen nummers, we hebben echt een menselijk aspect.

Hoe houd je jezelf scherp?
Ik ben op zich een spons, mijn interesses zijn vrij breed. In deze tijd is het ook belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen, dat is een must. Ik merk zelf ook dat als ik mezelf blijf ontplooien, dat ik scherp blijf. Je beeld op de wereld wordt een stuk breder. Er zijn trainingen die wij als studieadviseurs volgen. Ook houden we elkaar scherp. Over werkvraagstukken wordt onderling overlegd en daar leren we veel van. We zijn verschillend qua opleiding, werkervaring en leeftijd, echt een hele leuke combi!

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Ik doe aan fitness, ik heb ook hard gelopen, maar daar ben ik even mee gestopt. Ik hou echt van dansen en festivals. Met een vriendengroep ga ik regelmatig dansen op feestjes. Als het festivalseizoen in de zomer is geopend, ben ik er helemaal klaar voor! En daarnaast ga ik ook graag naar het theater of naar de film. Mijn favoriete films zijn ‘Into the Wild’ en ‘Intouchables’.

Tot slot: waar kan iemand jou ’s nachts wakker voor maken?
Ik ben een ongelofelijke Bourgondiër! Als iemand me ’s nachts wakker maakt en zegt: pak je spullen, er staat een culinaire stedentrip op het programma, dan sta ik meteen naast mijn bed. Ik houd sowieso van koken, uit eten gaan en alles eromheen. Goede wijn en een lekker bereid diner, daar word ik heel gelukkig van.

Terug naar boven