Hoe weet je of een opleidingsbureau kwaliteit levert?

De zoektocht naar een goed opleidingsinstituut is soms een hele klus voor een cursist. Dus waar let je dan op? Hoe weet je of een training of opleiding goede kwaliteit levert? Iedereen kan een opleidingsbureau beginnen of trainingen gaan geven, daar zijn geen regels voor.

Tip 1: bezoek een proefles

Tijdens een proefles krijg je een goede indruk van de sfeer tijdens de opleiding. Je ontmoet een docent en kunt je vragen stellen aan een studieadviseur. Je merkt vanzelf of een opleiding goed bij je past.

Tip 2: kijk naar de kwaliteitskeurmerken

Een goed instituut is aangesloten bij branche/opleidingsorganisaties en zorgt ook op andere manieren voor kwaliteitschecks. Kijk bijvoorbeeld naar ISO-certificering, inschrijving van de docenten en de opleider bij het CRKBO en aansluiting bij het NRTO (Nederlandse Raad voor Training en Opleidingen). Het spreekt voor zich dat IPD Opleidingen deze kwaliteitslabels heeft. Lees hier meer over makelaar en taxateur certificeringen.

IPD Opleidingen kreeg onlangs het NRTO-keurmerk voor de private opleidingsmarkt. Het keurmerk is een onafhankelijke erkenning voor de kwaliteit en professionaliteit van onze organisatie. Een extra kwaliteitsgarantie erbij! Zoals het NRTO het zelf zegt: met het keurmerk toont de organisatie aan dat “zij voldoet aan hoge eisen voor transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.”

Tip 3: vraag eens rond, kijk of je een recensie kunt vinden

Via internet, social media en je eigen netwerk kun je vaak genoeg reacties en commentaar vinden over een opleiding of opleidingsinstituut. Kijk hier goed naar, maar kijk wel kritisch… soms zijn recensies verouderd en geven ze geen goed beeld. En als een enkeling 1 ster geeft of fors commentaar, dan is er waarschijnlijk meer aan de hand en is dat niet representatief voor de opleiding. Maar een score gebaseerd op meerdere recensies geeft natuurlijk wel een goede indruk.

Tip 4: vraag een brochure aan of bel met de opleider

Let erop hoe goed je wordt geholpen en hoe je vragen worden beantwoord. Dat zegt vaak al veel over de service die je krijgt tijdens de opleiding.

Tip 5: vraag alles wat je wilt vragen, ook als de opleiding al gestart is

Een goed opleidingsinstituut is benaderbaar en flexibel en staat open voor suggesties van cursisten. Dus ook als een opleiding al is gestart, schroom dan niet om verbeterpunten aan te geven die de kwaliteit kunnen vergroten tijdens je cursus of studie!

Terug naar boven