‘Oefenen bij een training… anders leer je niet zoveel.’

Natasja Bol volgde bij IPD de training Professionele Woningpresentatie van docente Marleen van Leest. Ze kwam interessante feiten te weten (wie heeft de doorslaggevende stem bij de aankoop?) en kreeg meteen veel oefeningen. Een uitstekende aanvulling op het KRMT-diploma, zegt Natasja.

‘Ik heb de opleiding KRMT gevolgd bij IPD en zag dit als een verlengstuk. Uiteraard krijg je woningpresentatie ook in de makelaardijopleiding bij vakbekwaamheid, maar dit is een mooie verdiepingsslag.’

Marketingtool

‘Ik vond het enorm positief, dat heb ik ook teruggekoppeld aan Marleen. Zelf heb ik heel veel gevoel met styling, ik vind het leuk om mijn eigen woning leuk in te richten. Hoe kun je dit vervolgens als extra service bieden en wat zijn de mogelijkheden voor de klant? Feitelijk is vastgoedstyling natuurlijk niets meer dat je de woning als marketingobject zien, om te zorgen dat je deze zo snel mogelijk kunt verkopen voor de hoogst mogelijke prijs.’

Leuke feiten, praktisch oefenen

‘Wat ik goed vond is dat we actief aan de slag gingen met rollenspellen tussen de makelaar en de klant. De klant heeft toch vaak een ‘Ja maar’, ‘Het is toch al mooi’, ‘Het huis verkoopt zichzelf toch wel ‘. Je leert de feiten, zoals: 9 van de 10 mensen heeft moeite om door die zwart geverfde muur heen te kijken. En wat ik ook heel leuk vond: in 90% van de gevallen is de vrouw de beslissende factor (ze lacht). Ik vond dat Marleen dit echt heel leuk deed, een vrouw uit de praktijk, zoals dat eigenlijk altijd wel is bij de docenten van IPD. Dat vond ik heel erg gaaf.’

Meer leerpunten

Welke leerpunten haalde Natasja nog meer uit de training Professionele Woningpresentatie

  • De eerste indruk begint op internet. Wat zijn de beslissende factoren op Funda?
  • Waarom is een goede woningpresentatie essentieel bij verkoop?
  • Welke middelen voor optimale woningpresentatie heb je tot je beschikking?
  • Waar moet je op letten bij gebruik van foto en video’s?

‘Ook al was de dag relatief kort – je bent maar 6 uur bezig -, we hebben toch meteen een aantal dingen in de praktijk gebracht. We hebben gekeken op Funda naar de presentaties van aangeboden woningen. Hoe ziet deze woning eruit? Wat zou je eraan verbeteren? Om dat te oefenen, dat vind ik belangrijk aan een training, want anders leer je er niet zoveel van.’

Ook voor gevestigde makelaars

‘Ik zou deze training zeker aanbevelen als verlengstuk op je KRMT-diploma. Zelf heb ik nog weinig ervaring in de makelaardij en voor mij wat het heel leuk om te zien wat je hier allemaal mee kunt. Ik heb begrepen dat veel gevestigde makelaars op routine werken: ‘Dat heb ik toch allemaal niet nodig’, dus wellicht liggen er ook kansen voor de makelaardij zelf! Het is ook je eigen visitekaartje dat je achterlaat voor de volgende klanten.’

‘Presentatie doet echt veel met een woning, alleen de prijs verlagen heeft echt geen zin! Er dient eerst überhaupt interesse getoond te worden, ook al heb je maar 1 koper nodig!’

‘Ik vond dat Marleen dit echt heel leuk deed, een vrouw uit de praktijk, zoals dat eigenlijk altijd wel is bij de docenten van IPD. Dat vond ik heel erg gaaf.’

Meer trainingen aanbieden

‘Wat mij betreft gaat IPD het aanbod van vaardigheidstrainingen verder vergroten, bijvoorbeeld met het voeren van verkoopgesprekken. Dat krijg je wel in de makelaarsopleiding, maar ik denk dat mensen er zeker interesse in hebben om hier meer over te leren. Net zoals jullie nu Ethiek voor Makelaars en Taxateurs aanbieden, dat soort trainingen.’

In het diepe gesprongen

‘Wat ik altijd wilde doen is: mensen helpen met een keuze maken. In de verzekeringen doe je dat ook. Eind 2015 heb ik, wegens een reorganisatie bij Univé, het bedrijf moeten verlaten. In het outplacement-traject bleek dat  de dienstverlening toch echt wel een branche is die bij mij past . Ik dacht: makelaar, dat lijkt me echt ontzettend gaaf om te doen en toen ben ik in het diepe gesprongen.’

‘Ik moet nog het laatste deel doen van het KRMT-examen, het visiestuk en de woningbrochure. En dan hup, op voor het vakbekwaamheidsexamen! Ik ga als een malle en ik ben nu ook begonnen met RMT. Met als doel dit jaar mijn eigen makelaarskantoor te beginnen!’

Kruisbestuiving

‘De voorbereidingen voor het examen hebben enige vertragingen opgelopen gezien mijn partner voor zichzelf is begonnen in de financiële wereld. We hopen dat we op die manier een mooie kruisbestuiving krijgen waar we allebei wat aan hebben. Zelf heb ik ook jarenlang in de verzekeringen gezeten en ik maak nu de overstap. Mijn partner gaat zich focussen op hypotheken, verzekeringen en pensioenen en in die markt is nog zeker voldoende werk. In combinatie met een makelaarskantoor denk ik dat je dan hele mooie dingen in de markt kan gaan neerzetten. Net zoals een  financieel adviseur is een makelaar ook iemand die dicht naast de klant gaat staan, een vertrouwd gezicht.’

Geïnteresseerd?

> Kijk op de website van IPD voor de eerstvolgende training

Terug naar boven