Een gat in je cv is geen ramp

“Het was een zware dag die ons heel veel voldoening heeft gegeven,” zegt Jellie Boersma van Manpower. Ze vertegenwoordigde een van de uitzendbureaus op de IPD carrièredag voor Boekhouden en Loonadministratie. “Ik denk dat we veel cursisten nieuwe inzichten hebben gegeven over hoe online solliciteren tegenwoordig werkt.”

Op een carrièredag krijgen (oud-)cursisten van IPD de gelegenheid om kennis te maken met intercedenten en recruiters. Voor alle cursisten wordt tijd gemaakt voor een persoonlijk gesprek en een cv-check. Dat is een mooie kans voor iemand om zijn gezicht laten zien en het netwerk te vergroten. Dat is dus ook volop gebeurd op 18 mei.

Online solliciteren
Jellie Boersma en Jolanda Nijboer gaven tijdens de dag een presentatie over solliciteren via een uitzendbureau. Wat gebeurt er met een sollicitatie en cv en wie kijken er allemaal naar? “Als je bij ons online hebt gereageerd, vul je ook een vragenlijst in. Soms val je dan af vanwege harde eisen zoals specifieke werkervaring. Als je wél doorgaat, dan komt het er vervolgens op aan wat er op je cv staat en welke motivatie je hebt om te solliciteren. ‘Ik ben de juiste kandidaat,’ dat is echt niet genoeg. Van de 100 sollicitanten gaan er bijvoorbeeld maar 2 door, uiteindelijk. Die selectie gebeurt grotendeels op basis van het cv. Ontzettend belangrijk!”

CV-tip
Dé cv-tip van Jellie: maak het curriculum vitae zo persoonlijk mogelijk. “Benoem ook de zogenaamde ‘zachte criteria’. Wie ben je als persoon? Wat kan je allemaal? Wat vind je leuk? Een foto is ook fijn. Dat is geen verplichting en je wordt er ook niet op geselecteerd, maar het maakt het nog persoonlijker.”

Neem je sollicitatieproces zelf in de hand
De tweede tip gaat meer over de keuzes die je maakt en de eisen die je stelt. Jellie: “Solliciteren is een zoektocht en niet alles wat je tegenkomt, past bij je. Je moet wel realistische eisen stellen, maar binnen die eisen mag je zelf ook wat eisen. Wees eerlijk en zeg ook gerust een keer nee, geef vervolgens heel duidelijk aan wat je wel wilt.”

(On)zekerheid over het cv
De presentatie van Manpower liep een beetje uit, want de deelnemers hadden veel te vragen over het sollicitatieproces. Daarna mochten Jellie en haar collega Jolanda meteen aan de slag tijdens persoonlijke gesprekken. Iedere deelnemer kon het cv laten checken en kreeg, als hij of zij dat wilde, een persoonlijk gesprek bij de uitzendbureaus (Manpower, Tempo Team en Randstad).
“Het viel me eerlijk gezegd op dat de kandidaten wat onzeker overkwamen bij de cv-check. Ook als dat helemaal niet nodig was. Het is wel enigszins begrijpelijk, je cv is je ‘verhaal’ en mensen hebben het gevoel dat ze zich op dat moment aan ons moeten verkopen. Als je er zelf bij zit is het toch anders dan wanneer je een cv opstuurt via de mail.”

Gat in het cv is niet erg
“Maar die onzekerheid is niet nodig. Je moet uitgaan van je eigen kracht en je eigen verhaal. Je kunt bij iedereen een cv-check vragen, en dan zul je drie keer een verschillende reactie krijgen. Kijk dus altijd wat je zelf vindt van het commentaar en kijk wat je er zelf mee wilt doen.”

“Het is een misvatting dat je geen gat mag hebben in je cv. Zolang je maar aan kan geven waarom – en daarbij hoef je zelfs niet alles te melden. Mantelzorg, een sabbatical, een tijdje ziek, wegbezuinigd… het kan allemaal! Doe er niet te geheimzinnig over. Als een gat in je cv te veel vraagtekens oproept, is dat misschien een reden voor een recruiter om iemand niet uit te nodigen op gesprek. Terwijl… als je duidelijk bent, dan help je daarmee ook het uitzendbureau en is de kans groter dat je wordt geselecteerd. Vul een gat in het cv positief op. Zelf heb ik ook een gat in mijn cv. Dit heb ik opgevuld door op mijn cv te zetten dat ik een tijd werkzoekend was, maar intussen vrijwilligerswerk deed en in het bestuur van de sportvereniging zat.”

Financieel medewerkers gevraagd
“Wij hebben op dit moment veel vacatures voor financieel medewerkers. Sommige worden vlot ingevuld, bij andere gaat het wat lastiger. Bijvoorbeeld als onze klant specifieke kennis vraagt, zoals juridische ervaring. We hebben ook veel werk voor incasso-medewerkers. Dat is een aparte beroepsgroep, er is geen opleiding voor en daar moet je een beetje in rollen, je moet een kans krijgen om hier aan de slag te gaan.”

Hulpvaardig
Het was een intensieve dag voor Jellie en Jolanda. “Zo’n dag geeft ons veel voldoening. We voelen ons bij IPD altijd enorm welkom. Het personeel is hulpvaardig en staat voor je klaar, de contacten zijn goed en alles gaat gemoedelijk en informeel. Kortom: een heel goede sfeer en een goede organisatie!”

Terug naar boven