‘Na mijn thuisstudie makelaar ben ik toch bij IPD beland.’

‘Ik ben vrij gedisciplineerd en kan goed thuis studeren. Maar eerlijk is eerlijk: de studie makelaardij is eigenlijk niet thuis te doen,’ zegt Janine van der Steen. Ze is in een ver verleden een thuisstudie makelaar begonnen maar heeft die toen niet afgemaakt. Sinds dit jaar volgt ze de klassikale studie makelaardij bij IPD Opleidingen.

Dit is het moment voor een switch

‘Op dit moment werk ik in de verzekeringen, maar ik ga de overstap maken naar de makelaardij. Eindelijk! Dat wilde ik al doen toen ik 20 was, maar toen is het er toch niet van gekomen met de kinderen, mijn baan, je weet hoe het kan gaan. Nu ben ik de 50 gepasseerd en heb me nog eens een keer heel goed afgevraagd: wil ik de komende 18 jaar nog in de verzekeringen werken? Nee, dit is het moment om een switch te maken.’

Makelaardij… dat is even wat anders!

‘De bijscholing die ik voor mijn huidige werk moet doen op het gebied van de Wft (Wet financieel toezicht) doe ik gewoon allemaal thuis. Dat is aardig wat werk maar het is goed te doen. Bij de makelaardijstudie is dat even anders. Vooral de bouwkundevakken en het tekeninglezen… je krijgt bij IPD zoveel extra informatie tijdens de lessen, je kunt echt niet zonder die toelichting. Johan Felix is mijn bouwkundedocent, hij doet dat heel goed!’

Samen in een studiegroep

Janine gaat bij IPD Opleidingen voor het hele traject van woningmakelaar. Via de basisopleiding en KRMT makelaar tot en met erkend taxateur (RMT). ‘Ik doe het hele traject via klassikale lessen. Ook de vakken die ik met zelfstudie misschien wel thuis zou kunnen doen, zoals Vastgoedeconomie, Privaatrecht of Publiekrecht volg ik toch samen in een studiegroep. Nu ik eenmaal heb bedacht dat ik de makelaardij in wil, pak ik het meteen goed aan.’

Allemaal eigen initiatief

‘Het is pittig, heel pittig; ik werk er 4 dagen per week bij; ik krijg het verder ook niet vergoed van mijn werkgever, want dit is helemaal mijn eigen initiatief, maar ik vind het gewoon zo leuk!’

Naar de drogist of de bouwmarkt?

‘Liefde voor bouwen en vastgoed, dat zit er bij mij al van jongs af aan in. Als je mij de keuze geeft: shoppen bij een drogist of een bouwmarkt, dan kies ik voor de bouwmarkt. Als ik een man was geweest, was ik vroeger zeker in de bouw terecht gekomen, maar dat kan nu echt niet meer. Dan maar in de makelaardij, haha. Je moet me eens achter de pc zien zitten. Ik ben een regelrechte Funda-junk.’

Gratis trainingen, helemaal super!

‘De reden dat ik uiteindelijk voor IPD heb gekozen zat hem in de kosten en de vele mogelijkheden om een opleiding te volgen. Het kan in de avond, overdag of op zaterdag. Wat ik helemaal super vind zijn de gratis trainingen. Denk aan de trainingen tekeninglezen en de materialendagen. Bij IPD krijg ik echt het gevoel: het is niet alleen incasseren maar ook de leerlingen zo goed mogelijk voorbereiden op de examens.’

Terug naar boven