“De sociale kant van IPD spreekt mij aan.”

Andreas Otto (46) heeft de overstap gemaakt naar de vastgoedsector. Hij is een mooi voorbeeld voor carrièreswitchers: je kunt op elk moment in je leven kiezen voor een nieuwe loopbaan!

Een paar weken geleden kwam Andreas even langs bij het IPD-kantoor in Utrecht. Hij was in de buurt, want de keuringen voor zijn APK doet hij bij de buren van IPD sinds hij daar zijn opleiding heeft gevolgd. Zo werkt dat, je kunt altijd even langs komen om een praatje te maken over hoe het gaat en over je toekomstplannen.

Als het kan, helpen we graag.

Bedrijfsmatig vastgoed

Andreas had sinds 2016 een duidelijk beeld voor ogen: hij wilde het bedrijfsvastgoed in: “Dat heeft me altijd geboeid. In 2008 had ik bijna een ruïne gekocht in Oost-Duitsland om daar een hotel met zalen en restaurant van te maken. De timing was niet goed, de crisis was net begonnen dus bleef ik toch in Nederland. Ik heb een tijdje als schuldhulpverlener bij de gemeente Den Helder gewerkt, daar zag ik dat 1 woningstichting bijna de hele markt in handen had en een aantal zaken op een manier benaderde die sociaal gezien echt niet kon. Ik heb toen onderzocht of het mogelijk was een nieuwe woningstichting te beginnen, maar ook dat is niet zomaar gedaan. Ook nog bijna een huis gekocht dat ik in 3-en kon splitsen, maar ik kreeg de bank niet aan mijn zijde.”

Veel werkzaamheden

Dat moest allemaal tussen de normale werkzaamheden door – en Andreas hád nogal wat werkzaamheden! “Ik ben jarenlang ondernemer geweest en dat ben ik nog steeds. Ik heb net mijn afscheid gehad van mijn transportbedrijf dat ik 21 jaar heb gehad, om de weg vrij te maken voor mijn nieuwe carrière in het vastgoed. Daarnaast ben ik penningmeester bij de Stichting Algemeen Muziekfonds in mijn woonplaats Haarlem.”

Vastigheid in het vastgoed

“Ik heb van alles gedaan en zocht op enig moment bewust naar iets wat ik leuk vond én wat me financieel meer op zou leveren. Als kleine zelfstandige bouw ik nog steeds geen pensioen op. Ik deed tot nu toe alles vanuit ondernemerschap, maar voor mij hoeft dat niet per se meer.”

“Mensen denken dat een ex-ondernemer moeilijk aan de slag kan in loondienst, dat hij niet meer zo goed te kneden is. Dat is jammer.”

“Sinds enkele jaren heb ik een vrouw en een kind en wil daarom wat meer vastigheid en zekerheid. Nog even getwijfeld tussen woningmakelaardij en bedrijfsmakelaardij, maar na mijn stage in de woningmakelaardij wist ik het zeker: ik wil de bedrijfsmakelaardij in! De opleidingen zijn een flinke investering, maar mijn vriendin steunt me enorm. Ik heb de Basistheorie gedaan bij IPD en ook de Aanvullende Theorie Bedrijfsmatig Vastgoed. De praktijktoets ging helaas niet door bij IPD dus heb ik mij op tijd ingeschreven bij de concurrent.”

“Ik heb bijna alle benodigde makelaarspapieren nu én ik ben eindelijk bijna klaar met de verbouwing van mijn eigen huis. Over twee maanden ben ik helemaal klaar voor een baan in het bedrijfsvastgoed!”

Sociale kant van IPD

“Ik was zeer te spreken over IPD. De prijs-kwaliteit verhouding van het onderwijs is uitstekend, je kunt vrij parkeren en er wordt een gratis lunch aangeboden in Utrecht. De ene leraar lag me wat beter dan de andere, maar gemiddeld waren de lessen prima. Ook de sociale kant van het bedrijf spreekt me aan. IPD heeft veel mensen in dienst met een arbeidsbeperking en die krijgen daar een kans. Mijn broer heeft ook een arbeidsbeperking, ik zou hem dat wel gunnen, dat hij ooit nog eens op zo’n plek aan het werk kan.”

Via de opleiding aan het werk

“Ik heb nu contacten met Babs van het Carrièreteam en met Marjolein van PlaatsMe, die mij hopelijk aan mijn eerste baan zullen helpen. Ik heb nog wel wat meer sollicitaties lopen. Daar komt vast iets uit. Maar als het moet begin ik gewoon met een stageplek.”

Vooroordelen tegen solliciterende ondernemers

“Het lijkt me heel leuk om in een goed team te werken en samen projecten op te pakken. Ik hoef niet meer als zelfstandige aan de slag, veel liever meer onder de mensen. Maar die zelfstandigheid ervaar ik nu als een nadeel bij het solliciteren. Mensen denken dat een ex-ondernemer moeilijk aan de slag kan in loondienst, dat hij niet meer zo goed te kneden is. Dat is jammer, ik ben juist op zoek naar samenwerking in een teamverband en ik ben heel gemotiveerd om mijn bijdrage te leveren aan een bedrijf.”

“Tegen dat vooroordeel moet ik nu opboksen… maar daar ben ik verder positief over hoor. Ik ga zeker iets leuks vinden binnenkort.”

 

> Interesse in een makelaarsopleiding? Check het aanbod van IPD!

Terug naar boven