Makelaar <3 Hypotheekadviseur

Wat gebeurt er als een makelaar en hypotheekadviseur onder één dak wonen? Wat zijn de voordelen… en zijn werk en privé goed te scheiden? Joanna Nabarro is zelfstandig makelaar in Den Haag. Haar man Jan van der Horst is zelfstandig financieel adviseur en heeft kantoren in Den Haag, Leiden en Rotterdam. 

Dat is een hele tijd…
Jan en Joanna:
“Wij kennen elkaar sinds 2005 en 5 jaar geleden zijn we getrouwd. Onze kinderen zijn inmiddels 7 en 4 jaar oud.”

Zo werden ze makelaar en hypotheekadviseur
Jan:
“In 2010 ging de DSB Bank failliet, waar ik hypotheekadviseur was. Ik heb nog een paar keer gesolliciteerd, maar dat schoot niet zo op. Toen besloot ik om voor mezelf te beginnen. Daar heb ik nooit spijt van gehad.”
“Ik begon vanuit huis te werken maar verhuisde als snel naar een kantoortje. Nu zijn we 8 jaar verder en hebben we 15 man personeel verdeeld over 3 vestigingen in 3 steden. Inderdaad, het loopt erg goed.”
Joanna:
“Eén van de leukste dingen mijn carrière vind ik wel: ik ben begonnen zonder enige makelaarservaring. Ik heb de opleiding gedaan en daarna: starten maar.”
Ik heb communicatie gestudeerd en een aantal jaren gewerkt in de evenementenbranche. In 2011 ben ik geswitcht en ben ik begonnen bij IPD aan de makelaarsopleiding. Tijdens de opleiding heb ik in de binnendienst gewerkt bij Jan en vrij snel daarna ben ik voor mezelf begonnen. Ik heb zelfs nog een tijdje vanuit het oude kantoor van Jan gewerkt, maar inmiddels zitten we alweer een paar jaar in dit mooie pand en werken we hier met zijn drieën. Collega Nard gaat in april bij IPD starten met de opleiding Makelaardijleer zodat hij makelaar KRMT kan worden.”

Open over de relatie
Jan:
“Als Joanna een klant heeft die een huis zoekt, dan verwijst zij uiteraard door naar ons en omgekeerd. We zijn daar transparant in naar onze klanten. Uiteindelijk is iemand vrij om te kiezen voor een hypotheekadviseur. Maar dat deze samenwerking ons allebei extra leads oplevert, dat is wel duidelijk.”
Joanna:
“Het werkt ook zoveel prettiger als ik weet dat het financieel in orde is. Ik verplicht mijn aankoopklanten tegenwoordig om éérst te gaan praten met een hypotheekadviseur, anders kunnen we niet gaan bieden. In de huidige markt is dat nodig, het is heel belangrijk dat we weten waar we op kunnen bieden en dat we de verkoper ervan kunnen verzekeren dat het financiële plaatje goed is doorgerekend. Een klant die zegt: ‘Ik heb een formuliertje ingevuld op internet dus ik weet ongeveer wel wat ik kan kopen,’ dat schiet niet op. Dan noem ik het kantoor van Jan als suggestie, maar nogmaals, mensen zijn helemaal vrij om te kiezen. Ik denk dat uiteindelijk 90% van mijn klanten bij hem op gesprek gaat.”

Jan-van-der-HorstWat is een opvallende trend in de hypotheekbranche?
Jan:
“We zitten midden in de digitaliseringsslag. De hele digitalisering van het aanvraagproces, waarbij wij automatisch grotere databronnen ontsluiten, die is nu actueel. Wij werkten bijvoorbeeld als één van de eerste kantoren met software die zelf automatisch documenten beoordeelt.”

En wat speelt er bij de makelaars?
Joanna:
“Het aanbod droogt op. De balans is nu omgeslagen naar aankoop, daar waar verkoop vele jaren de overhand heeft gehad. Je ziet dat de leadpartijen nu als paddenstoelen uit de grond schieten. Wij zijn zelf ook nog aan het kijken hoe we meer verkoopleads binnen krijgen.”

Kun je nog iets leren van je partner?
(stilte…)
Joanna:
“Tja… ik denk dat ik wat meer leer van Jan. Het is namelijk belangrijker om als makelaar iets te weten van hypotheken dan omgekeerd.”
Jan:
“Omgekeerd komt het ook wel voor hoor. Laatst zat ik met een vraag over de hoogte van het reservefonds van een VVE. Dat is meer jouw expertise.”
Joanna:
“De regeltjes veranderen voortdurend. Het is vooral prettig dat we snel even iets kunnen vragen aan elkaar. Als mijn klant met iets zit rond de financiering, kan ik zo aan Jan vragen of hij dat wil checken bij de bank. Dat is een groot voordeel.”

Werk en privé lopen (een beetje) door elkaar
Jan:
“Ja, af en toe gebeurt dat. Vooral als een klant een dringende vraag heeft en de ander weet het antwoord.”
Joanna:
“Maar eigenlijk weten we werk en privé heel goed te scheiden.”
Jan:
“Het zijn meer de algemene ondernemersvragen die we bespreken aan de keukentafel. Hoe ga je om met accountantsvraagstukken, met belastingen en met dingen rond personeel. Ik ben in mijn eentje begonnen en ben inmiddels verantwoordelijk voor 15 collega’s. De leuke dingen maar ook verplichtingen van het ondernemen, daarover praten we weleens thuis.”

Joanna-NabarroHoe blijf je up-to-date?
Joanna:
“Wij hebben natuurlijk de permanente-educatie-verplichting van de NRVT en beroepsvereniging VBO. Die werkt met e-learnings. Eerlijk gezegd lees ik niet zoveel nieuwsbrieven, ook al worden ze veel aangeboden. Nieuws van het Vastgoedjournaal is altijd net iets te algemeen voor ons. Wat ik goed volg zijn de wijzigingen in de regels van het Taxatie Validatie Instituut. Die regels moeten wij natuurlijk heel precies volgen en daar houden we ons aan.”
Jan:
“De hypotheekadviseur heeft ook zijn PE-verplichtingen en wij hebben de PA-verplichting: wekelijks lees ik zo over de belangrijke ontwikkelingen op financieel gebied. We nodigen ook maandelijks een specialist uit die ons iets nieuws bijbrengt over een belangrijk onderwerp. Zo’n bijeenkomst regelen we zelf.”
Joanna:
“We houden het vakgebied bij, maar minstens zo belangrijk is het om de lokale markt goed te volgen. Daar letten we heel goed op. We checken de social media en volgen het nieuws over de huizenmarkt en de gemeentelijke plannen op de voet. In Den Haag zitten zo’n 700 makelaars, dat is echt veel. Je moet er dus als makelaar bovenop blijven zitten.”

Meer weten over de opleidingen voor makelaars?
> Bekijk de informatie over de makelaarsopleidingen.

 

Terug naar boven