7 tips voor de beginnende binnenhuisontwerper

Sinds 2016 is Charlotte van Lit docent bij IPD. Ze geeft lessen binnenhuisarchitectuur. Na 12 lesdagen (en véél thuisopdrachten) zijn cursisten klaar om examen te doen en de eerste stap te zetten in het interieurontwerp. En dan? Waar moet je volgens Charlotte zeker mee aan de slag in het begin? Dit zijn haar gouden tips.

Charlotte (34) is een vrouw van de praktijk die lesgeeft en tegelijkertijd een bloeiend bedrijf runt in interieuradvies en lichtadvies. Ik sprak Charlotte tijdens een lesdag, waar ik ook een stukje van de les heb gevolgd .

Charlotte van Lit les BinnenhuisarchitectuurIedereen leert tekenen

Charlotte: “Tijdens de opleiding leren we de principes van het ontwerpen en tekenen en de theorie die erachter zit. Iedereen, echt iedereen kan na deze opleiding en genoeg oefening een professioneel binnenhuisontwerp maken. Ook de cursisten die van zichzelf vinden dat ze niet kunnen tekenen. Daarnaast leren ze moodboards maken, zodat ze met de juiste beelden de sfeer kunnen neerzetten die bij het ontwerp hoort.”

Materialen als grote inspiratie

“De leukste les vind ik zelf misschien nog wel de materialenles. Dan neem ik zoveel mogelijk mee uit mijn kantoor en mag iedereen alles bekijken, voelen en ruiken. Het is zo’n gave les, omdat het ontwerpproces vanaf dat moment écht gaat leven. Het is het verschil tussen ‘inspiratie krijgen uit een woonblad’ en ‘echt handvatten krijgen om aan de slag te gaan’. Iedereen gaat vol inspiratie naar huis. Vanaf dat moment gaan cursisten leveranciers bellen, stalen opvragen en noem het maar op.”

Heel veel praktische tips

Charlotte vindt het daarnaast belangrijk om haar cursisten zoveel mogelijk praktische tips mee te geven: “Hoe maak je een offerte, budgetteer je, hoe bouw je je advies op, hoe zorg je voor goed klantcontact, hoe doe je het administratieve stuk. Welke risico’s loop je, hoe kunnen ze je een poot uitdraaien. Dat is allemaal goed om te weten. Het zijn de dingen die ik zelf in de praktijk heb moeten leren en die ik nu graag doorgeef tijdens de opleiding. De praktische kant heb ik zelf een beetje gemist tijdens mijn opleiding tot interieurarchitect. Op de kunstacademie leren ze je niet zoveel over de praktijk en dat het ook gewoon flink aanpakken is. Niet lullen maar poetsen, dat past bij mij en dat past ook zeker bij deze opleiding van IPD.”

7 tips voor de beginnende binnenhuisontwerper

(waar je al meteen na de opleiding mee aan de slag kunt)

Het is niet zo verwonderlijk dat Charlotte in ons gesprek vlot een rijtje tips op kan noemen voor cursisten die bijna of net klaar zijn met de opleiding. Want na de opleiding begint het pas!

1. Leer heel goed tekenen met de computer

Bekwaam jezelf in een programma als SketchUp of VectorWorks. Tijdens de opleiding Binnenhuisarchitectuur is hier heel weinig tijd voor, het hoort vreemd genoeg ook niet bij de exameneisen. Er zijn genoeg trainingen in te volgen, of je kunt dit jezelf aanleren. Doen!

Update: vanaf 2019 is de opleiding bij IPD uitgebreid met extra lessen om de basis van 3D-tekenen onder de knie te krijgen!

2. Start een bedrijf

Volg de cursussen en tips van de Kamer van Koophandel of volg een cursus ‘hoe start ik een bedrijf’. Je kunt ook proberen aan de slag te gaan in loondienst, maar de meeste interieurontwerpers doen dit als zelfstandige (net zoals Charlotte zelf ).

3. Blijf altijd oefenen en tekenen

Ook als je nog geen 100% betaalde opdrachten hebt: blijf ontwerpen en tekenen. Pak in het begin alle opdrachten aan die bij jou passen. Ja, ook die ontwerpopdracht voor je buren, je vrienden of andere mensen uit je netwerk. Doe niks voor niks – je kunt er ook een vriendendienst voor terugvragen – maar eis ook niet te veel. Het gaat namelijk in het begin van je carrière altijd om punt 4:

4. Vul je portfolio

Dit is het allerbelangrijkste. Je moet dingen kunnen laten zien. Daarom werken we bij de opleiding Binnenhuisarchitectuur ook al vanaf het begin aan dat portfolio. Zodra je een portfolio hebt, kun je laten zien wat je kan en krijg je opdrachten. Er zijn altijd, echt altijd mensen die voor jouw ontwerpen willen betalen, maar dan moeten ze wel weten wat je maakt. Hoe kunnen ze anders zien of het voor hen aansprekend is en of ze je klant willen worden?

 

5. Doe wat bij je past en wat je leuk vindt

Je moet je zo snel mogelijk focussen op de opdrachten die je zelf leuk vindt. Als je uitstraalt dat je iets leuk vindt, dan heb je echt werk genoeg, geloof mij maar! Het betekent soms ook dat je een opdracht weigert die echt niet bij je past.

6. Maak veel lawaai

Laat een goede website bouwen, laat je zien en horen op Facebook en andere social media, bezoek beurzen. Begeef je zoveel mogelijk in de netwerken waar jouw klanten zitten. Mensen moet weten wat je maakt (zie punt 4) en ze moeten zien waar jouw passie ligt en waar jij je op richt (zie punt 5). Volg zonodig een extra cursussen zodat je dit professionaliseert, zoals een training in social media of een extra presentatiecursus.

7. Werk er hard voor

Het vak van interieurontwerper word je niet in de schoot geworpen. Je moet er flink voor werken, maar als je dat doet zijn er opdrachten genoeg.

 

Interesse in opleiding interieurontwerp? Lees meer over de opleidingen Binnenhuisarchitectuur bij IPD. Of kijk wanneer de eerstvolgende gratis proefles plaatsvindt.

Terug naar boven