7 tips om effectief te studeren

Als je op latere leeftijd aan een nieuwe studie begint, is dat ontzettend wennen. Wij horen regelmatig verhalen van cursisten die in het begin boven de boeken in slaap vallen. Ja, dat is grappig… maar wat doe je eraan? 

Hier geven we je een paar tips om effectief te studeren. Probeer ze een keer uit!

Zorg voor ontspanning

Studeren gaat zoveel beter als je het rustig en ontspannen kunt doen. Zorg ervoor dat je geen stress hebt. Hoe kun je ontspannen? Dat verschilt erg per persoon. Regelmatig sporten kan helpen, yoga kan helpen, dat moet je zelf een beetje uitvinden. Het helpt in ieder geval niet als je zomaar een studie bovenop je andere werkzaamheden gaat doet. Dat geeft bij voorbaat stress. Oftewel: plan serieus tijd in en zeg andere bezigheden (tijdelijk) af. Maar blijf wel wat leuke dingen doen, want inderdaad… studeren gaat zoveel beter als je ontspannen bent!

Slaap

Mensen die niet genoeg slapen, presteren minder, zo simpel is dat. De indrukken van de dag moeten in je hoofd verwerkt kunnen worden en dat gebeurt tijdens de slaap.

Kies je moment

Als je elke week op vaste momenten studeert, en het liefst elke dag (!), dan is je hoofd daar op een gegeven moment op voorbereid. Studeer bijvoorbeeld 1 uur per dag voor het eten en op zondagochtend nog eens 3 uur extra. Hoeveel voor jou nodig is, dat hangt af van je studiesnelheid en je opleiding die je volgt.

Leg het uit aan anderen

De beste leerlingen zijn leerlingen die de lesstof aan anderen kunnen uitleggen. Dus speel voor even de docent en val je familie of vrienden regelmatig lastig met iets wat je hebt geleerd. Als zij het snappen, zit de stof er goed in.

Leer op verschillende manieren

Je kunt lezen, luisteren of video’s kijken. Je kunt lesstof hardop herhalen en samenvattingen maken van de lesstof. Je kunt een studiegroep starten en samen discussiëren over de lessen. Doe het op verschillende manieren, dat zorgt voor afwisseling.

Studeer samen

Tja, je had je zo voorgenomen om vanavond 3 hoofdstukken te leren maar er kwam weer iets tussen… Dat gebeurt niet als je samen studeert. Het geeft een stok achter de deur, voor jullie allebei. Je kunt de ander ook prima gebruiken om nieuwe lesstof uit te leggen (zie tip 4), als je daarmee je vrienden of familie niet wilt lastigvallen. Wees wel eerlijk tegen jezelf: helpt het echt om samen te studeren of is het vooral erg gezellig? Dan helpt deze tip wel bij het ontspannen (zie tip 1), maar niet bij het studeren 🙂

“Als cursisten samen willen studeren, kijken we of er voor hen een aparte ruimte beschikbaar is op één van onze eigen leslocaties. Meestal valt dat wel te regelen.”

Henk Rugenbrink, directeur IPD Opleidingen

Herhaal

Deze tip wordt nog weleens vergeten. Vooral mensen die aan een tweede of derde studie beginnen, zijn soms gefrustreerd dat het langzaam gaat. Maar net als vroeger op school, moet je de lesstof regelmatig herhalen. Dat kost tijd. Herhaling hoort erbij!

 

Meer tips

Internet staat vol met studietips. Daar hebben wij voor dit artikel ook uit geput. Kijk voor meer informatie (en nog meer tips) bijvoorbeeld hier:

 

En natuurlijk besteedt je docent van een opleiding bij IPD Opleidingen ook aandacht aan het (opnieuw) leren leren!

 

 

 

Terug naar boven