Bij wie solliciteer je?

Solliciteren is mensenwerk. Hoewel… dat geldt misschien wel voor jou, maar veel bedrijven die vacatures hebben zien dat toch anders. Meer en meer bepalen geautomatiseerde systemen wie er door een eerste selectie van sollicitaties en cv’s komt. Het is goed om daar rekening mee te houden!

Bij uitzendbureaus is het allang de normaalste zaak van de wereld: geautomatiseerde beoordeling van online sollicitaties en cv’s. Niet voor niets gebeurt solliciteren bijna altijd digitaal. Het voordeel voor bedrijven is dat gegevens direct in een databank belanden. Slimme computerprogramma’s doen vervolgens de eerste check op geschiktheid. Zelfs videosollicitaties worden tegenwoordig eerst door de computer bekeken.

Dit is de realiteit

Automatisering is natuurlijk handig, zeker als het gaat om het checken van de ‘harde’ criteria. Als er 3 jaar werkervaring wordt gevraagd en jij kunt maar 1 jaar ervaring aantonen, dan val je af in de selectie. Ook al ben je nog zo geschikt voor de functie.

Onterecht? Bij een bedrijf als IPD Opleidingen kijken we heel anders naar mensen, competenties en capaciteiten dus ja, wij vinden dat ook niet altijd rechtvaardig. Maar wij hebben simpelweg te maken met deze realiteit. We laten je daarom graag een paar voorbeelden zien over hoe digitalisering het sollicitatieproces beïnvloedt. Doe er je voordeel mee!

man met virtual reality bril

Ondersteunend systeem

Uiteindelijk kom je in een sollicitatieprocedure nog altijd terecht bij gewone mensen in een gewoon sollicitatiegesprek. Wij kwamen althans nog geen voorbeelden tegen van bedrijven die hun werving helemaal geautomatiseerd laten verlopen. Ofwel: het blijft mensenwerk!

Je moet er echter wel rekening mee houden dat bij uitzendbureaus en andere grote organisaties altijd een vorm van geautomatiseerde selectie plaatsvindt. Dat kan minimaal zijn, bijvoorbeeld om die ‘harde’ criteria te checken. Of het gebeurt grondiger en het computersysteem geeft een advies aan de recruiter om jou wel (of niet) te selecteren.

Screening van cv’s

Je kunt hier rekening mee houden bij je online sollicitatie. Op de website van WeTalent vonden we hierover een interessant artikel: Optimaliseer je cv voor screening software. We lazen daarin bijvoorbeeld dat spelfouten maken echt uit den boze is, zeker als een computer je cv beoordeelt.

 

Online sollicitaties via computer of webcam – zo ver kan het gaan

Ook videosollicitaties worden tegenwoordig beoordeeld met behulp van een algoritme. De kandidaat zit thuis achter de webcam en praat met een virtuele hr-manager. Met behulp van AI (kunstmatige intelligentie) geeft de computer scores aan de kandidaat, op allerlei mogelijke manieren, en die scores bepalen wie de baan krijgt.

Dit klinkt onpersoonlijk en ‘eng’, maar de gedachte achter zo’n systeem is niet per se slecht. Volgens de ontwikkelaar van het systeem HireVue zijn managers enorm bevooroordeeld als zij kandidaten zien en cv’s lezen. Bijna altijd kiest een manager iemand die lijkt op… de manager! Een neutraal systeem kan dit probleem ondervangen. Op de website van de Volkskrant staat een uitgebreid artikel over het solliciteren via de webcam.

 

Een spelletjesronde

Bij Unilever begint solliciteren voor traineeships met een spelletjesronde die kandidaten thuis achter de computer doen. Daar blijft een cv dus bijna helemaal buiten beeld! Lees hier het artikel over de werving van trainees bij Unilever. Ook hier is het doel om een diverser personeelsbestand te krijgen, zegt het bedrijf in de NRC.

 

HireVue

Het bedrijf dat veel online films automatisch beoordeelt is HireVue. Op YouTube vind je het onderstaande filmpje over het bedrijf.

 

Lees ook

Kom langs bij een mens

Regelmatig organiseren we bij IPD Opleidingen Carrièredagen speciaal voor onze (oud-)cursisten. Zonder computer, met recruiters en werkgevers die op zoek zijn naar goed personeel! > Check de Carrièredagen

Heb je een gat in je cv?

Dat is geen ramp. Als je het maar goed uit kunt leggen en niet probeert iets te verbergen tijdens je sollicitatie, zegt recruiter Jellie Boersma. > Een gat in je cv is geen ramp

 

 

Terug naar boven