De zaak helder krijgen met ethiek

(1) Stilstaan bij je dagelijks werk en beter weten waar je mee bezig bent. (2) Voorbereid zijn op lastige en riskante situaties. Dat zijn twee enorme pluspunten van een ethische training of opleiding. In dit artikel sommen we nog enkele voordelen op. Bruikbaar voor iedereen, maar in dit geval speciaal voor makelaars/taxateurs en financieel professionals.

Ethisch werken, wat levert het op?

Als je er even over nadenkt, is er weinig reden om niet bezig te zijn met de ethische kant van je vak. Daarom biedt IPD Opleidingen een aantal praktische ethische opleidingen aan op niveau. Dit is waarom we ethiek belangrijk vinden:

(1) Je klant vraagt erom

IPD ethiek kantoor

Transparant en integer werken, daar vragen klanten om. En dat doen ze steeds nadrukkelijker. Hoe je dat in de praktijk brengt, dát is een onderdeel van je beroepsethiek. Het hoort gewoon bij je vak.

(2) Met ethische training krijg je de zaak helder

IPD ethiek denker

Vaak heb je wel een idee of gevoel of iets ethisch klopt. Maar wat vind je er precies van? Dat is niet altijd duidelijk. Daarvoor is denkwerk nodig. Het vraagt om een systematische manier van kijken en discussiëren.

 

(3) Je kunt maar beter voorbereid zijn

IPD ethiek vragen

Onze (oud-)cursisten in de makelaardij en in de financiële sector krijgen steeds vaker te maken met ethische kwesties. Je kunt erop wachten voordat je een lastige of zelfs riskante situatie voor je kiezen krijgt. Dat gebeurt gewoon en dan moet je ineens handelen. Je moet snel weten wat je moet doen. Zorg ervoor dat je voorbereid bent op vragen met een ethisch randje.

(4) Je gaat professioneler communiceren

IPD ethiek handen

Als je visie duidelijk is, hoe brengt je deze dan op een goede manier over? Hoe maak je ethische problemen professioneel bespreekbaar, zodat je klant of zakenpartner weet waar je voor staat? Dat vraagt om extra kennis over communicatie en om extra oefening met gesprekken.

 

(5) Je laat een hoog werk- en denkniveau zien

IPD ethiek lessen

Soms is een opleiding nodig voor je werkgever of je klanten om te laten zien dat je op hoog niveau functioneert. Daar hechten mensen waarde aan… en die waarde toon je aan met bijvoorbeeld een verkorte opleiding op hbo-niveau.

Groei verder met een ethische opleiding

Meer weten over ethiek? Speciaal voor de beroepsgroepen makelaars/taxateurs, boekhouders en loonadministrateurs biedt IPD deze ethische opleidingen aan:

Ethiek voor Makelaars en Taxateurs (EQF niveau 6)

Beroepsethiek voor Financieel Professionals (EQF niveau 6)

 

Lees ook het interview met onze ethiek-docent Nada Dijkema.

Terug naar boven