Stap je na je opleiding in een franchise? Praat erover op een Carrièredag

Een vaste gast op de IPD Carrièredagen Makelaardij is ERA Nederland NV. Business Consultant Veronique van Haarst legt uit waarom ERA nooit ontbreekt op deze dag. Ze geeft graag tips aan aanstaande makelaars en kan uit eigen ervaring meepraten over een carrièreswitch. Misschien is een franchise iets voor jou?

‘Wij zijn een relation brand,’ legt Veronique uit, als we haar spreken in het bedrijfsrestaurant van IPD Opleidingen in Utrecht. ‘Makelaar zijn is een kwestie van relaties bouwen én onderhouden. Eerst moeten mensen je kennen, dan moeten ze je mogen en daarna gaan vertrouwen. Onze aanwezigheid op de Carrièredagen past heel goed bij het bouwen van relaties.’

‘Wij komen bij IPD al in een heel vroeg stadium in aanraking met ARMT’ers en KRMT’ers. Zoiets doen we eigenlijk bij geen ander opleidingsbureau, alleen bij IPD in Utrecht. We leggen contacten en vertellen aan assistent-makelaars (ARMT) en makelaars (KRMT) over de franchiseformule van ERA.’

Laagdrempelige netwerkdag

‘Iedere Carrièredag wordt georganiseerd door een leuke, enthousiaste groep mensen. Er is een vaste kern van deelnemende bedrijven met af en toe een nieuwkomer. Het is altijd goed geregeld en wat belangrijk is: het is laagdrempelig. Je voelt je hier altijd welkom als bedrijf en als (oud)cursist. ERA is een beetje een vreemde eend in de bijt: wij bieden niet direct banen, we proberen wel mensen aan elkaar te koppelen en soms lukt dat.’

‘Ik vind het erg leuk om mensen te ontmoeten die een meer dan serieuze interesse hebben om werkzaam te willen zijn in de makelaarswereld. Ik zit 19 jaar in dit vak en zie mede door deze ruime ervaring vrij snel de verschillen tussen mensen. De een heeft het écht in zich en de ander zal wat meer moeite moeten doen om zich het makelaarsvak eigen te maken.’

Uitbreiding en groei

‘Ik weet niet wat de mogelijkheden zijn, maar wat ons betreft breidt IPD deze service uit naar andere locaties. Wij zien het wel zitten om dit ook op andere plekken in het land te doen. ERA zit vooral in de Randstad maar werkt aan uitbreiding in (onder andere) Limburg, Zeeland en Groningen.’

‘ERA is een franchiseformule en wij zoeken ondernemende makelaars die zich bij ons willen aansluiten. Als je als makelaar een volgende stap wilt zetten en echt wilt groeien dan is de  franchiseformule ERA een goede optie. Ons doel is namelijk groei! Als je een onder andere een gestructureerde marketingmethode toepast dan zie je uiteindelijk groei in je opdrachten. Je draagt een fee af aan de franchiseorganisatie maar je blijft volledig zelfstandig met een sterk merk dat je op meerdere fronten ondersteunt.’

Er zijn altijd kansen

‘In 2008 kregen we de crisis over ons heen. Voor makelaars was het erop of eronder. De makelaars die hun zaken goed op orde hadden bleven overeind. Na de gekte van de afgelopen jaren zie je het nu enigszins stabiliseren. Een verkoop is nog steeds veel sneller geregeld dan een paar jaar geleden, maar makelaars zien hun opdrachten toch wel wat opdrogen. Misschien ging het de afgelopen jaren zelfs iets te gemakkelijk allemaal.’

‘Onze visie is: als je de markt maar op een goede manier blijft bewerken zijn er altijd kansen. En je moet als makelaar natuurlijk je meerwaarde blijven tonen. Consumenten onderschatten namelijk nogal welke juridische zaken aan een verkoop vasthangen en waar je allemaal mee geconfronteerd wordt als er iets misgaat bij een deal.’

‘Wat die marktbewerking betreft heb je met een franchiseorganisatie als ERA een stevig merk achter je staan voor advies en ondersteuning.’

Eerste hulp bij carrièreswitch

Bij IPD Opleidingen zien we aardig wat cursisten die een carrièreswitch maken naar de makelaardij. Ze gaan dan ‘eindelijk echt doen wat ze altijd al hadden willen doen’. Daar helpen we ze graag bij!

Heeft Veronique nog tips voor deze groep? ‘Ik ben zelf mijn carrière begonnen als mondhygiënist in een tijd dat de elektrische tandenborstel aan een opmars begon. Ik heb toen de overstap gemaakt om relatiebeheerder te worden bij Oral-B en later werd ik relatiebeheerder bij ERA. Hier werk ik inmiddels alweer 19 jaar. Dus ja, uit eigen ervaring kan ik iets zeggen over een carrièreswitch.’

‘Als je in de positie komt om een overstap te maken, denk dan eerst heel goed na over jezelf. Probeer dicht bij jezelf te blijven en stel de vraag: wat past nu bij mij en waarom past het bij mij?’

‘Dat klinkt heel vanzelfsprekend, maar ik zie ook mensen die niet goed hebben nagedacht over wat het vak van makelaar inhoudt en of het wel bij hen past als type mens. Als je uit een baan komt waar alles voor je geregeld is en waarbij niets kan zonder een akkoord van de werkgever, dan zul je in de makelaardij flink moeten wennen! Als makelaar wordt niet alles voor je geregeld en heb je al helemaal geen van-negen-tot-vijf-baan.’

‘Parttime is ook altijd meer dan parttime en het is geen afgebakend werkgebied. De klant kan daarnaast heel diverse dingen vragen. Weet je nog een goede aannemer of een goed verhuisbedrijf? … Het is veel breder dan alleen huizen verkopen. Je moet dat goed kunnen afbakenen om ervoor te zorgen dat je niet dag en nacht bezig bent. En je acquisitie loopt intussen natuurlijk ook gewoon door.’

Bij wat voor makelaar wil je werken?

‘Maar als het vak iets voor jou is, dan is het ook een heel mooi vak natuurlijk! Wil je daarin terecht komen, dan adviseer ik mensen om zichzelf actief aan te bieden op verschillende manieren. Niet alleen een sollicitatiebrief sturen bij een vacature, maar ook online rondkijken. Denk na bij wat voor soort makelaar je zou willen werken, bij wat voor kantoor.’

‘Start eerst een tijdje in de commerciële binnendienst, dat is een prima start. Anders heb je helemaal geen idee waar je aan begint. En loop gewoon eens binnen bij een kantoor voor een stage. Zelfs als er op dat moment even niets is kan dat altijd nog komen. Alle makelaars in een regio kennen elkaar, dus als je bij de ene niet terecht kunt dan zijn er misschien mogelijkheden bij een ander.’

‘Zeg gewoon tegen zoveel mogelijk mensen dat je bij een makelaarskantoor wilt werken – dat is natuurlijk ook meteen het lastige en het spannende van zo’n switch – maar dat zul je tegelijkertijd ook moeten doen als je eenmaal werkzaam bent in de makelaarswereld.’

 

Kijk op de IPD-website voor de eerstvolgende Carrièredagen. Daar kun je jezelf ook aanmelden.

 

 

 

Terug naar boven