‘Je wordt echt een ander soort makelaar’

Miranda Verschuur heeft bij IPD gekozen voor de makelaarsopleiding KRMT mét de module Ethiek voor Makelaars en Taxateurs. De eerste lichting cursisten is bijna klaar. ‘Deze opleiding heeft in een paar weken tijd echt dingen veranderd in mijn leven. Dit zou voor iedereen in de makelaardij verplicht moeten zijn!’

Miranda koos tegen haar 50e  voor een carrièreswitch. Uit de beroepskeuzetest kwam makelaar. Inmiddels heeft ze haar richting in het vastgoed gevonden: rentmeester.

Waarom rentmeester?

‘In mijn stage heb ik meegelopen met een rentmeester, Erik van Gellicum bij Van Gellicum Vastgoed. Daar heb ik onder begeleiding onteigeningszaken voorbereid. Dat is helemaal mijn ding! Ik heb ook diverse planschade-risicoanalyses gemaakt en nu doe ik een onteigeningscursus. Om rentmeester te worden heb je de vakken Privaatrecht, Publiekrecht en Financiën nodig. En je moet 2 stages lopen – dus ik ben al lekker op weg.’

En je hebt dus Ethiek voor Makelaars en Taxateurs gedaan. Vanwaar die keuze?

‘De informatie hierover sprak mij erg aan. Ik wil een ethisch verantwoorde rentmeester/makelaar zijn die sterk in haar schoenen staat. Ik wil helder en transparant werken, zonder als een soort klokkenluider door het leven te gaan. Als vastgoeddeskundige wil ik mijn mannetje kunnen staan tegenover andere partijen.’

‘Ik ben een gevoelig type en heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel, daarom ben ik denk ik ook in het onteigeningsrecht gekomen. De vastgoedbranche heeft het imago dat er regelmatig gesjoemeld wordt. Daar wil ik me absoluut van distantiëren en door deze opleiding te doen laat ik dat ook zien.’

Heeft de opleiding Ethiek gebracht wat je ervan had verwacht?

‘Ja, dat heeft het absoluut! Ik heb nu meer tools gekregen waarmee ik achter mijn eigen ethische moraal kan blijven staan. Het is echt een heel mooie vorm van zelfontplooiing. Deze opleiding heeft op mij een diepe indruk gemaakt.’

‘Onze docent heeft bijvoorbeeld de methodiek van de 4 G’s geïntroduceerd. Dat gebruik ik vaak nu, ik heb het zelfs in mijn agenda staan om deze toe te kunnen passen als het nodig is. De 4 G’s zijn Gedrag, Gevoel, Gevolg en Gewenst gedrag. Met deze tool kun je problematiek aanpakken als er iets gebeurt wat je ethisch niet verantwoord vindt, zonder jezelf te verliezen. Deze gesprekstechniek vind ik echt een super tool.’

Wat neem je verder mee uit deze opleiding?

‘Je gaat echt de diepte in. Je leert hoe een mens eigenlijk gevormd wordt en wat de diepere lagen van gedrag zijn, aan de hand van de filosofen. Je gaat daardoor anders naar de dingen kijken. Het heeft mijn leven veranderd in die 6/7 weken tijd. Ik ben bijvoorbeeld eerder grenzen gaan stellen. Ik kijk veel bewuster naar waar ik mee bezig ben nu.’

‘Nada Dijkema is een fantastische docent! Het waren echte lessen en de interactie was prettig. Filosofie was voor mij een soort hocus pocus in het begin, maar zij legde het uit in klare taal. Ze kan je echt boeien en ze bleef ook boeien. Ik heb elke les van tien tot vier ademloos geluisterd. Zeker gezien haar leeftijd, want ze is een jonge docent, maar tegelijkertijd heel ervaren en een boeiend persoon. Het is erg leuk hoe zij open staat voor verhalen van anderen.’

Hoe belangrijk is zo’n opleiding voor een vastgoedprofessional?

‘Deze opleiding zou ik zeker aanraden aan andere cursisten en mensen in het vastgoed. Het is niet zomaar een ethiek-training. Er waren maar 2 cursisten uit een klas van 30 die de ethiek-opleiding zijn gaan doen. Terwijl… hier gáát het nu juist over in de makelaardij.’

‘Weet je hoe belangrijk het is dat je kunt reflecteren op wat je doet? In ons vak gaan gewoon grote bedragen om. Maar het gaat uiteindelijk altijd om mensen en de waarde van hun huizen. Heel vaak opereer je in het gebied van de ‘wenselijke waarde’. De druk kan soms hoog zijn om die gunstig uit te laten pakken.’

‘Natuurlijk moet je als vastgoedexpert ook commercieel denken, maar dat is niet alles. Als je commercieel denkt maar je hebt ook een bepaalde verdieping, dan komt dat commerciële succes ook wel. Ik heb daarvan voorbeelden gezien om me heen en zo wil ik het ook doen.’

‘Daar heeft deze opleiding me enorm bij gelopen. Het overdrijf het niet als ik zeg: door  Ethiek word je echt een ander soort makelaar!’

 

> Meer weten? Bekijk opleiding Ethiek voor Makelaars en Taxateurs (EQF-niveau 6) 
> Blog: 5 redenen om aandacht te geven aan ethiek in je vak 

 

Terug naar boven