Voor je het weet ben je bezig met je eerste opdracht

Mascha Langevoort heeft in juli haar praktijkexamen Binnenhuisarchitectuur gedaan. En gehaald! – net als de andere examenkandidaten van IPD. Mascha kijkt terug op de opleiding en blikt vooruit naar haar volgende stap als creatief ontwerper. ‘Ik vond de opleiding bij IPD erg leuk, ik baal eigenlijk dat het afgelopen is.’

Na een loopbaanonderzoek werd het voor Mascha (44) snel duidelijk: ze moest iets gaan doen met haar creativiteit. ‘Ik ben nu marketingadviseur en vroeg ik me af of ik mijn energie dáár in wilde blijven steken de komende jaren.’

Ruimte voor ontwikkeling

‘Ik ben eens goed gaan nadenken over wat mijn drijfveren zijn, waar ik blij van word. Creativiteit zit in onze familie… als ik geen meao was gaan doen, had mijn carrière er zomaar anders uit kunnen zien. Het loopt zoals het loopt, maar door het loopbaanonderzoek was ik wel getriggerd om eens uit te zoeken met welke van mijn interesses en talenten het mogelijk was om een nieuwe wending aan mijn carrière te geven. Zo kwam ik uit bij Binnenhuisarchitectuur.’

Compleet interieuradvies geven

‘Deze opleiding gaf me wat ik ervan had verwacht: ik wilde een compleet interieuradvies kunnen geven en ik wilde dat ook goed kunnen onderbouwen. Dat heb ik op deze opleiding zeker geleerd.’

‘De lesopzet en de lessen, dat zat allemaal goed in elkaar. We hadden een leuke groep en we gingen meteen aan de slag met tekenen en moodboards maken. Voor elke les hadden we huiswerk in de vorm van een steeds uitgebreidere praktijkopdracht, die we de week daarna met een korte presentatie toelichtten. Met elkaar bespraken we elkaars uitwerkingen en kregen we tips over hoe we een eigen handtekening in onze ontwerpen konden zetten. Zo raakten we al vanaf het begin vertrouwd met de manier van werken en kregen we een goede voorbereiding op het examen.’

– Moodboard uit het examenwerk van Mascha

Lichtplan en Ontwerpleer

De uitbreiding van de opleiding met de modules Lichtplan en Ontwerpleer vond Mascha goed: ‘Lichtplan was best ingewikkeld en er zat veel theorie bij. Hier valt voor mij nog een hoop te leren, maar de lessen waren een goede basis. De module Ontwerpleer met SketchUp verliep de eerste les nogal rommelig, dat is een verbeterpunt. De tweede les heb ik wel veel geleerd; dit is een onderdeel dat zeker in de opleiding moet blijven zitten.’

Interieuradvies voor hospice

Mascha is een aanpakker die de dingen graag goed wil doen. Toen ze wist dat ze in dit vakgebied verder wilde, diende zich zelfs meteen een opdracht aan. ‘Ik zag een berichtje in de krant. Een hospice in Almere zocht een interieuradvies. Samen met een klasgenoot uit de groep hebben we contact gelegd. We gaven aan dat we nog in opleiding waren en we boden aan om deze opdracht vrijwillig te doen. We mochten het doen! Samen met een gepensioneerde architect werkten we aan deze opdracht, dat was heel waardevol en leerzame. Als het goed is worden onze plannen in het najaar uitgevoerd.’

Wie weet wat er op mijn pad komt

‘Ik weet nog niet precies wat mijn volgende stap wordt. De keuze voor Binnenhuisarchitectuur heeft mijn talenten voor creativiteit en ruimtelijk inzicht aangesproken. Elke opdracht was het weer een uitdaging, maar daar werd ik zo blij van; moodboard samenstellen, plattegronden intekenen, kleuren, perspectieven maken.’

‘Als ik voor mezelf wil beginnen moet ik kijken hoe ik me kan onderscheiden. Maar aan de slag bij een architect of bouwbedrijf lijkt me ook interessant, al was het maar voor de ervaring. Ik ben zeker van plan iets met mijn opleiding te gaan doen. Wie weet wat er op mijn pad komt, zoals met dat hospice… ik zag dat berichtje in de krant en voor je het weet, werk je aan een opdracht!’

 

Meer informatie over Binnenhuisarchitectuur? Kijk op de IPD-website.
Net begonnen als binnenhuisontwerper? Lees deze 7 tips voor de beginnende ontwerper.

 

Terug naar boven