Zo leer je het reilen en zeilen van de WOZ-waardering

Chris Visser volgde de opleiding WOZ-medewerker (Wet Waardering onroerende zaken) bij IPD. Die volgde hij na zijn Basistheorie Vastgoeddeskundige. Waarom koos hij voor de WOZ-cursus? En wat vond hij van deze nieuwe opleiding?

Vorig jaar zag Chris (52) de mogelijkheid om iets nieuws te gaan doen in zijn carrière. De ondernemer verkocht een aantal van zijn bedrijven en zette de volgende stap!

Wat deed je voordat je bij IPD begon aan je opleiding?

‘Ik runde een aantal zorggerelateerde organisaties, zoals een groothandel in orthopedische producten en een opleidingsinstituut voor de podologie. Makelaardij & taxatie, dat leek me altijd leuk… maar ik had wel enige twijfel. Een hele nieuwe opleiding, is dat voor mij nog wel te doen?’

De twijfel bleek ten onrechte, zegt Chris: ‘Het ging heel goed. Alle 6 examens van de basisopleiding vastgoed heb ik in één keer gehaald. Nu moet ik wel zeggen dat ik alle tijd had om aan mijn opleiding te besteden. Voor de rest had ik geen verplichtingen, dat scheelt!’

Na de Basistheorie Vastgoeddeskundige koos je voor de cursus WOZ-medewerker. Hoe kwam je op het idee om dat te doen?

‘Ik was erg benieuwd hoe taxaties in het publieke domein georganiseerd zijn. Op een bepaald moment wil ik de kant van de taxaties in bedrijfsmatig vastgoed (niet-woningen) op gaan. Ik wil mezelf dan verhuren als zzp’er aan gemeentes en de commerciële sector.’

Wat was je verwachting bij de WOZ-opleiding?

‘Mijn idee was dat het vrij algemeen zou zijn, en dat klopte ook. Je leert de werkwijze en processen van de WOZ op hoofdlijnen en alles rond de totstandkoming van de WOZ-waarden. Wie is verantwoordelijk voor de basisregistraties en hoe verhouden ze zich tot elkaar? Daar heb ik nu een goed inzicht in gekregen.’

Wat vond je een sterk punt van de WOZ-opleiding?

‘De opleiding vond ik prima opgezet. Het lesmateriaal hielp uitstekend bij het leren van de stof. In de compacte reader stonden alle zaken helder beschreven. Niet te veel, niet te weinig, een goede leidraad met verwijzingen naar andere documenten.’

Dit is een nieuwe opleiding bij IPD. Heb je nog tips voor ons?

‘Deze opleiding was leerzaam en nuttig. De nadruk mag nog meer op de praktijk liggen wat mij betreft. Hoe ziet die er uit bij WOZ-registraties? Als iemand daar wat meer over kan vertellen tijdens de opleiding, dat zou helemaal mooi zijn.’ (IPD zal aan deze eerste groep een extra training aanbieden en neemt dit punt mee bij de volgende groepen – red.)

Aan wie zou je deze opleiding aanraden?

‘Deze opleiding moet je doen als je meer wilt weten over de WOZ en op termijn aan de slag wilt als WOZ-taxateur. Dan heb je de Basismodule WOZ gewoon nodig. Maar ook als woonmakelaar of bedrijfsmakelaar wordt, is deze opleiding heel nuttig. Het geeft je echt goed inzicht in het reilen en zeilen van de WOZ-waardering.’

‘Wist je bijvoorbeeld dat banken zelf rechtstreeks inzage hebben in heel veel WOZ-gegevens? Dat kunnen ze gewoon naast een taxatierapport leggen om te kijken hoe betrouwbaar zo’n taxatie is. Dat wist ik niet, zulke dingen zijn interessant om te weten.

Hoera!

Een dag na dit interview heeft Chris Visser zijn examen Basismodule WOZ gedaan bij SVMNIVO. Het examen vond hij pittig, maar hij heeft het gehaald.

Chris heeft zelf een mooie samenvatting gemaakt van de basisregistraties die een WOZ-medewerker moet kennen voor het SVMNIVO-examen. Deze is te vinden op Stuvia.

Zelf deze opleiding volgen? Kijk op de IPD-website.

 

Volg & like ons hier: