Hoe ga je om met stress?

Sommige mensen lijken nooit last te hebben van stress. Het geheim hierachter is dat ze wel degelijk stress hebben, maar er gewoon goed mee om weten te gaan. Stress hoort er nou eenmaal bij.

Dit is een gastblog van Peter Segerius – Young Capital

Of je nu vier deadlines tegelijk hebt, je voorbereidt op een sollicitatiegesprek of twijfelt over je outfit voor je eerste date. Kort gezegd, ieder gezond persoon ervaart dus een vorm van stress. Maar hoe komt het dat de meest succesvolle mensen onder ons, zoals Beyoncé of Messi constant onder druk presteren zonder een krimp te geven?

Tip 1: Er is meer in het leven dan alleen je werk

Het spreekt voor zich dat je gefocust en gedisciplineerd moet zijn om succesvol te worden. Zestig uur per week aan het werk, en dan vervolgens ‘s avonds ook nog aan de slag vergroot je kans op knappe resultaten. Tot het moment dat je jezelf overwerkt, omdat je weinig tijd voor jezelf neemt. Maak daarom ruimte in je agenda voor hobby’s, vrienden en familie. Het helpt je namelijk ontspannen. Dus dat maakt ontspannen eigenlijk goed voor werk.

Tip 2: Maak je hoofd weer helder

Heb je de afgelopen nachten plafonddienst gehad, omdat je maar bleef malen? Dat is herkenbaar, soms maak je jezelf gek met je eigen gedachtes. Tijdens stressvolle dagen kan je eigen brein je grootste vijand zijn. Om dit tegen te gaan kun je methodes zoals yoga, mindfulness of meditatie gebruiken om de boel weer op orde te krijgen. Er zijn talloze apps in de app of playstore te vinden die dit gratis aanbieden. Overigens is hier niks zweverigs aan, bedrijven als Google, Apple en Nike bieden niet voor niks hun medewerkers meditatielessen aan.

Tip 3: Boost je zintuigen

Stress kun je ook voorkomen of verminderen door te doen waar je van houdt. Het is zo simpel als het klinkt; drink je favoriete milkshake, luister naar mooie muziek, kijk naar een grappige film of loop met je blote voeten over vers geknipt gras. Het gaat erom dat je je zintuigen stimuleert. In plaats van dat je op je zaken of problemen gaat concentreren, let dan vooral op wat er in je directe omgeving gebeurt. Gebruik je zintuigen.

Stress heeft vaak te maken met bang zijn om fouten te maken. Ieder succesvol persoon zal je vertellen: stop met bang zijn om onderuit te gaan. Dat is de eerste stap naar een succesvol en gelukkig leven. Fail fast, learn fast, improve fast. Fouten maken is menselijk, het gaat er vooral om hoe je met die fouten omgaat.

 

Lees ook: Studiestress? Liever niet!

 

Terug naar boven