Zo leer je het reilen en zeilen van de WOZ-waardering

IPD Opleidingen geeft geregeld de opleiding tot WOZ-medewerker (Wet Waardering onroerende zaken). De meeste cursisten doen dit direct na de Basistheorie Vastgoeddeskundige. Wat vinden cursisten van deze nieuwe WOZ-cursus?

Vorig jaar zag Chris de mogelijkheid om iets nieuws te gaan doen in zijn carrière. De ondernemer verkocht een aantal van zijn bedrijven en zette de volgende stap! Na de Basistheorie Vastgoeddeskundige koos hij voor de cursus WOZ-medewerker. Hij volgde de cursus in april.

Hoe kwam je op het idee om dat te doen?

‘Ik was erg benieuwd hoe taxaties in het publieke domein georganiseerd zijn,’ zegt Chris. ‘Op een bepaald moment wil ik de kant van de taxaties in bedrijfsmatig vastgoed (niet-woningen) op gaan. Ik wil mezelf dan verhuren als zzp’er aan gemeentes en de commerciële sector.’

Wat was je verwachting bij de WOZ-opleiding?

Chris: ‘Mijn idee was dat het vrij algemeen zou zijn, en dat klopte ook. Je leert de werkwijze en processen van de WOZ op hoofdlijnen en alles rond de totstandkoming van de WOZ-waarden. Wie is verantwoordelijk voor de basisregistraties en hoe verhouden ze zich tot elkaar? Daar heb ik nu een goed inzicht in gekregen.’

 

Anton werkt tijdelijk bij het Carrièreteam van IPD en deed naast zijn basistheorie-modules ook de opleiding WOZ-medewerker. Hij volgde de cursus in oktober. Binnenkort doet hij examen. 

Waarom wilde jij je verdiepen in de WOZ?

‘Ik heb bij IPD de makelaarsopleiding gevolgd, maar ik weet nog niet zeker of ik daarin terecht ga komen,’ legt Anton uit. ‘Ik woon ver in het oosten van het land, dat is een lastige markt. Het zou zo maar kunnen zijn dat de WOZ-taxatie beter bij mij past. Bij IPD heb ik de kans gekregen om deze opleiding te volgen, zodat ik dit verder kan onderzoeken.’

Denk je aan een commerciële functie of meer aan werk bij een gemeente?

Anton: ‘Dat weet ik nog niet. Maar zijn geregeld banen beschikbaar zijn gemeentes en een gemeente heeft goede doorgroeikansen. Dus daar kijk ik ook zeker naar.’

Hoe vond je de lessen?

‘Ik was erg tevreden over de docent,’ legt Anton uit, ‘omdat hij bij ons de theorie goed wist te koppelen aan de praktijkverhalen. Dan gaat zo’n opleiding echt leven.’

 

Chris, wat was voor jou het sterke punt aan de opleiding?

‘De opleiding vond ik prima opgezet. Het lesmateriaal hielp uitstekend bij het leren van de stof. In de compacte reader stonden alle zaken helder beschreven. Niet te veel, niet te weinig, een goede leidraad met verwijzingen naar andere documenten.’

Dit is een vrij nieuwe opleiding bij IPD. Heb je nog tips voor ons?

‘Deze opleiding was leerzaam en nuttig,’ aldus Chris, ‘De nadruk mag nog meer op de praktijk liggen wat mij betreft. Hoe ziet die er uit bij WOZ-registraties? Als iemand daar wat meer over kan vertellen tijdens de opleiding, dat zou helemaal mooi zijn.’ (Chris zat in de eerste WOZ-groep. Deze lichting heeft een extra training gekregen over de praktische kant. Die krijgt nu ook meer aandacht bij de vervolggroepen – red.)

Aan wie zou je deze opleiding aanraden?

Chris: ‘Deze opleiding moet je doen als je meer wilt weten over de WOZ en op termijn aan de slag wilt als WOZ-taxateur. Dan heb je de Basismodule WOZ gewoon nodig. Maar ook als woonmakelaar of bedrijfsmakelaar wordt, is deze opleiding heel nuttig. Het geeft je echt goed inzicht in het reilen en zeilen van de WOZ-waardering.’

 

Zelf deze opleiding volgen? Kijk op de IPD-website.

 

Terug naar boven