‘Een goede werksfeer is zo ontzettend belangrijk’

Al bijna een jaar werkt Anton bij het Carrièreteam van IPD. Eerst als stagiair en sinds een tijdje als medewerker.  Het werk bij IPD bevalt hem goed en dat is wederzijds. Anton wil een nieuwe stap in zijn loopbaan zetten in het vastgoed, maar hij weet niet precies in welke richting. Dan zit je bij IPD goed, want daar komen geregeld stageplekken vrij. Je blijft zo aan het werk en je kunt tegelijkertijd onderzoeken welke stappen het beste zijn voor je eigen ontwikkeling.

 

Anton Wtenweerde (51) heeft een uiteenlopende carrière achter de rug. Hij werkte bij de luchtmacht (bij de bedrijfseconomische staf), als docent economie en handel, als zelfstandige in het bedrijfsonderzoek en hij runde een restauratiebedrijf in klassieke Engelse motoren. “Ik ben gek van motoren, maar kon moeilijk afscheid nemen van een motor als ik hem eenmaal had opgeknapt. Daarom heb ik besloten om het semi-professioneel te doen, ik hoef er nu niet meer van te leven.”

 

Starten in een nieuw vakgebied

“Op mijn leeftijd is het lastiger om een te beginnen in een nieuw vakgebied, maar dat probeer ik nu wel. Daarom ben ik bij IPD Opleidingen terecht gekomen om te starten bij de makelaarsopleiding. Ik hoef nog maar een vak uit de basistheorie en ik heb hier ook de WOZ-basisopleiding gevolgd.”

 

Bouw en architectuur

Waarom spreekt makelaardij hem zo aan? “Het leuke van de makelaardij vind ik de bouw en architectuur en het contact met de mensen bij de rondleiding in een woning. Eerlijk gezegd weet ik nog niet of ik echt makelaar ga worden, dat onderzoek ik nu. WOZ is voor mij niet zomaar een aanvulling: het zou heel goed kunnen dat dat mijn richting gaat worden.”

 

Oproep van IPD

Anton zit ‘in-between jobs’ en volgt opleidingen om een nieuwe stap te zetten. Dat ben je bij IPD als opleidingsbureau helemaal aan het juiste adres. Als je bij IPD je opleiding volgt en je bent nog zoekende, dan kun je bij deze opleiding stage lopen of tijdelijk aan de slag. “Het ligt aan je persoonlijke situatie en aan de plekken die op dat moment beschikbaar zijn – maar IPD is geregeld op zoek naar (oud-)cursisten die een tijdje stage willen lopen. Ik heb vorig gereageerd op een oproep en ik mocht hier aan de slag.”

 

Meedraaien in het Carrièreteam

Een stageperiode eindigt na een paar maanden en soms kun je langer blijven, zoals in het geval van Anton. “Ik draai volledig mee in het Carrièreteam. Dat betekent dat ik Carrièredagen organiseer, vragen van cursisten beantwoord, brochures verstuur, mensen ontvang tijdens een proefles en af en toe wat administratief werk verricht.”

 

Prettige werkomgeving

“Wat me vooral bevalt,” zegt Anton, “is de prettige werkomgeving hier bij het Carrièreteam. De sfeer deugt en dat was voor mij een heel nieuwe ervaring. De collegialiteit, die heb ik nog nooit ergens anders zo beleefd. Het zit hem vaak in de kleine dingen. Je werkt samen met elkaar en als het nodig is dat iemand even een tandje harder loopt, dan gebeurt dat.”

 

Reizen is geen probleem

Anton komt uit de Achterhoek. Dat ligt niet bepaald naast de deur. “Nee dat klopt,” zegt hij, “Ik kom twee dagen per week naar Utrecht. Het reizen is voor mij geen probleem en het kost mij geen moeite om vroeg op te staan, want het werk bevalt erg goed.”

 

Lastige markt

Als hij de makelaarsopleiding doet, dan denkt hij natuurlijk wel serieus na over makelaar worden. In de Achterhoek. Hoe ziet hij dat voor zich? “Zoals ik al zei, ik weet nog niet zeker of het makelaardij gaat worden. In Lochem, waar ik woon, is het volgens mij een lastige markt. Die is al helemaal verdeeld. Ik kan natuurlijk voor mezelf gaan beginnen; maar hoeveel moet je weten van een vakgebied voor je er als zelfstandige in kunt werken?”

 

Heel anders dan regulier onderwijs

“De lessen in de makelaarsopleiding waren heel erg nuttig en leerzaam. De benadering bij IPD is toch heel anders dan in het reguliere onderwijs, vooral door de praktijkervaring die de docenten meenemen. De rechtenvakken vond ik verrassend leuk, ik heb nog nooit zoveel praktische kennis gehad over rechten als nu! Maar het meest aansprekende vond ik toch wel de bouwkunde-vakken. Ik kom niet uit die hoek en daar viel voor mij dus het meeste te leren.”

 

WOZ-taxatie

“Ik kijk zeker ook naar WOZ-taxatie. De WOZ-basisopleiding vond ik heel interessant. De docent kon de WOZ-theorie heel goed koppelen aan praktijkverhalen. Dan gaat zo’n opleiding echt leven, dat is was heel leuk. Bij gemeenten zijn ook aardig wat banen voor WOZ-specialisten met doorgroeikansen.”

 

Als de sfeer maar goed is

Hoe zit hij zijn loopbaan voor zich over een paar jaar? “Ik zoek een leuke werkomgeving waar ik kan blijven doorleren. Omdat ik een brede belangstelling heb, zijn er veel soorten banen waar ik aan de slag zou kunnen. Maar ik heb vooral ervaren hoe belangrijk een goede werksfeer is. Als die goed is, komt het voor de rest wel goed.”

 

Lees ook het verhaal van Babs en Anne:
Van cursist naar medewerker bij IPD
Van stagebureau naar fulltime baan

 

Terug naar boven