5 tips om efficiënt te studeren

Efficiënt gebruik maken van je studie-uren, hoe doe je dat? Concentratie is vaak ver te zoeken, want er zijn zoveel dingen die je kunnen afleiden van je studieboeken. In je hoofd, of in je omgeving. Ik kwam 5 slimme en verrassende tips tegen, waarmee het mij lukt om beter te studeren en werken. Die wil ik dus zeker even delen!

1 Studeer als je op je scherpst bent

Het klinkt misschien als een inkoppertje, maar dit gaat vaak mis. Je bent snel geneigd om de moeilijkste dingen uit te stellen, maar die kan je het beste aanpakken als je nog helemaal scherp bent. Als je aan het einde van je studeersessie komt, zijn de makkelijkere taken aan de beurt. Wanneer ben je het fitst? ’s Ochtends of ’s avonds? Daar kan je in de planning rekening mee houden.

2 Neem genoeg pauzes

Uit hersenonderzoek is gebleken dat hersenen maximaal een uur kunnen concentreren. Dat betekent dat het helemaal geen zin heeft om uren achtereen te studeren. Neem elk uur een korte pauze, waarin je even beweegt en een glaasje water drinkt. Dat zorgt ervoor dat je elk studie-uur weer fris ingaat.

3 Blijf rechtop zitten

Het is erg aantrekkelijk om lekker onderuitgezakt in een stoel te gaan zitten. Helaas gaat dit ten koste van je concentratie. Ga comfortabel zitten, maar niet té comfortabel. Overeind met een rechte rug. Zo gaat alle energie naar het brein en gaat je lichaam niet in ontspanmodus.

4 Een leeg bureau is een leeg hoofd

Ruim je werkplek op voordat je begint. Als er allerlei spullen rondzwerven die je niet gebruikt, gaan ze afleiden. Met een leeg, geordend bureau, bereik je de beste studieresultaten. Leg dus alleen neer wat je gaat gebruiken: boeken, aantekenblok (of computer), pennen, flesje water en misschien wat fruit. Verboden zijn: telefoon, tijdschriften, ander werk en dingen als Facebook en Twitter!

5 Bouw een ritme op

Wanneer iets een gewoonte is, is het gemakkelijker vol te houden. Maak een planning waarin je telkens op hetzelfde tijdstip en dezelfde plek studeert. In deze tijd focus je helemaal op de studie, zodat je buiten deze tijd om ook echt andere dingen kunt doen. Na een tijdje zal je merken dat het een gewoonte wordt om op dat moment te concentreren. Het zal dus steeds gemakkelijker gaan.

Als je deze vijf tips gaat toepassen, zal je zien dat het steeds beter gaat. Zo kun je na het studeren met een voldaan gevoel iets anders gaan doen. Veel succes!

Terug naar boven